Dostupni linkovi

Dva saradnika Marine Le Pen na saslušanju


Marine Le Pen, liderka ekstremno desnog Nacionalnog fronta, poslanica u EP i kandidat za predsjednicu Francuske
Marine Le Pen, liderka ekstremno desnog Nacionalnog fronta, poslanica u EP i kandidat za predsjednicu Francuske

Telohranitelj i šefica kabineta francuske kandidatkinje ekstremne desnice za šefa države Marine Le Pen privedeni su u srijedu na saslušanje u okviru istrage o finansijskoj prevari za koju se terete članovi njene stranke u Evropskom parlamentu.

Zvaničnik blizak istrazi je naveo da su tjelohranitelj Thierry Leiger i savjetnica Catherine Griset, takođe bili zaposleni kao paralmntarni asistenti.

Evropski parlament i kancelarija tužioca u Parizu uključeni su u istragu ovog slučaja. Istražuje se da li su ovo dvoje sardnika Le Pen za takozvane "lažne poslove" plaćani novcem iz evropskih fondova.

Prema pravilima, da bi se neko kvalifikovao za parlamentarnog asistenta, ta osoba mora fizički da radi u EP i bude rezident u blizini radnog mjesta.

Evropska kancelarija za prevare OLAF, tražila je ranije da ekstremno desna kandidatkinja na apriliskim izborima u Francuskoj i poslanica Evropskog parlamenta Marine Le Pen, mora da plati skoro 340.000 eura zbog zloupotrebe novca iz evropskih fondova.

Predsjednica stranke Nacionalni front Le Pen je odmah danas reagovala, na privođenje na saslušanje njenih saradnika i rekla da to predstavlja "političko manevrisanje i hajku" uoči dva kruga predsjedničkih izbora koji će se održati u aprilu i maju.

Saradnici će ostati u pritvoru najduže 48 sati nakon čega mogu da budu oslobođenji bez pokretanja krivičnog postupa ili će morati na sud zbog eventualne dalje istrage.

Francuske vlasti pojačale su istragu u vezi sa optužbama da su članovi stranke prevarili Evropski parlament za nekoliko stotina hiljada eura isplaćenih pravnim savjetnicima poslanika.

Marin Le Pen ranije je navela da namerava da podnese tužbu protiv Evropske službe za suzbijanje prevara OLAF, kako bi osporila tvrdnje da su članovi njene stranke koristili saradnike za svoje političke aktivnosti, iako su oni na platnom spisku parlamenta.

To je samo jedna u nizu istraga koje ispituju poslovanje i finansije Nacionalnog fronta i bacaju sjenku na predsjedničku kampanju Marine Le Pen.

XS
SM
MD
LG