Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inaugurisan novi predsjednik Somalije


Militanti Al Šababa koji su uz sušu najveća prijetnja Somaliji

Novi predsjednik Somalije Muhamed Abdulahi Muhamed zvanično je u srijedu preuzeo dužnost, uz obećanje da će povratiti dostojanstvo te afričke zemlje, ali i upozorenje da će biti potrebno još dve decenije da se zemlja "popravi".

"Višestruki izazovi su pred našom vladom. Stoga govorim ljudima da će naša dostignuća biti ograničena jer su nam sredstva ograničena. Tokom proteklih 26 godina bilo je sukoba i suša, tako da će biti potrebno još 20 godina da popravimo ovu zemlju", rekao je Muhamed.

Glavne prepreke za Somaliju su, rekao je Muhamed, nesigurnost i humanitarna kriza, uključujući sušu koja, prema proceni UN, utiče na milione ljudi.

Muhamed je rekao da će se njegova vlada fokusirati na "pomirenje, pravdu i zakon i obnavljanje povjerenja u vladu".

Obećao je i da će obezbijediti plate, opremu i obuku za vojsku, koja će narednih godina preuzeti veću odgovornost u borbi protiv militantne grupe Al Šabab, nakon što se mirovna misija Afričke unije povuče do 2020.

Muhamed, kojim ima i državljanstvo SAD, izabran je za predsjednika ranije ovog mjeseca, a njegov izbor i mirni prijenos vlasti mogao bi da bude korak ka prvoj potpuno funkcionalnoj centralnoj vlasti u proteklih četvrt vijeka.

XS
SM
MD
LG