Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić, Nikolić, Dodik i Ivanić u Beogradu o zahtevu za reviziju


Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić i Mladen Ivanić u Beogradu, ilustrativna fotografija

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić razgovaraće danas u Beogradu s predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom o najavljenom podnošenju zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. Vučić je u ponedeljak najavio da će o tome razgovarati sa predstavnicima vlasti i opozicije u RS i da je važno da se "sa svima trezveno razgovara i da se spusti lopta".

Podnošenje zahteva za reviziju presude najavio je bošnjački član Predsedištva BiH Bakir Izetbegović, ali se s tim ne slažu hrvatski i srpski član Predsedništva.

Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH i lideri stranaka koje čine Savez za promene najavili su izlazak iz koalicije na nivou BiH ako bude podnet zahtev za reviziju i upozorili da će Parlamentarna skupština BiH ostati bez parlamentarne većine.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić za 23. februar je zakazao sednicu Predsedništva BiH. ;O reviziji presude iduće nedelje trebalo bi da raspravlja i Skupština RS.

Medjunarodni sud pravde je 26. februara 2007. presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga RS ali da je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid, a potom nije kaznila niti predala počinioce Haškom tribunalu.

Rok za podnošenje zahteva za reviziju presude je 10 godina.

XS
SM
MD
LG