Dostupni linkovi

Strazbur: Osuđeni za ubistvo Arkana ima pravo na novo suđenje


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je još u januaru 2014. godine odbio predstavku Dobrosava Gavrića, koji je pred sudom u Beogradu osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, konstatujući da Gavrić ima pravo na ponavljanje suđenja u Srbiji.

Ovo je iz suda u Strazburu odgovoreno na upit RSE, a povodom navoda pojedinih medija da je taj sud „naredio Srbiji novo suđenje Gavriću“.

Budući da nisu iscrpljeni svi pravni lekovi u Srbiji, Evropski sud za ljudska prava je, odbacujući predstavku kao preuranjenu, još konstatovao da bi u slučaju ponavljanja postupka, Gavrić, koji je od izricanja presude u bekstvu, mora da se pojavi pred sudom u Beogradu.

„Pisano obaveštenje poslato je zastupniku gospodina Gavrića 6. februara 2014. godine, i daljih odluka u ovom slučaju nije bilo“, saopšteno nam je iz suda u Strazburu.

Iako je ovakav odgovor na Gavrićevu predstavku dostavljen još pre tri godine, pojedini mediji u Srbiji su, uz izjavu njegovog advokata, u ponedeljak objavili ovu vest pod naslovom „Ukinuta presuda Arkanovom ubici“.

Demantujući da je reč o presudi, Gavrićev advokat Veljko Delibašić kaže za RSE da je sud u Strazburu na njihovu predstavku, koja je podneta zbog, kako je naveo, povrede prava na pravično suđenje, konstatovao da njegov klijent ima pravo na novo suđenje u Srbiji. Neće ga međutim tražiti, navodi on.

Dobrosav Gavrić je od 2006. godine u bekstvu, a trenutno se nalazi u Južnoafričkoj Republici, gde je tražio azil. Istovremeno, ta zemlja nije odgovorila po zahtevu Srbije za njegovo izručenje.

„Pošto se Gavrić nije pojavio, i neće se ni pojaviti u Srbiji, mi ne možemo da tražimo novo suđenje“, kaže Delibašić. Na pitanje zašto je tek sada otvorio ovu temu, odgovara da ga do sada „niko o tome nije pitao“.

Presudom tadašnjeg Okružnog suda, Gavrić je 2006. godine osuđen na 35 godina zatvora kao neposredni izvršilac ubistva Ražnatovića 15. januara 2000. godine u beogradskom hotelu „Interkontinental”. Na kazne zatvora od 30 godina osuđeni su Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi.

Gavrić i Nikolić su dolazili na suđenja do dana izricanja presude, posle čega im se izgubio svaki trag. Pet godina kasnije, Gavrić je uhapšen pod lažnim identiteom u Južnoj Africi kada je ranjen u jednoj pucnjavi. U bolnici je utvrđen njegov pravi identitet.

XS
SM
MD
LG