Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD osudile rusko priznavanje separatističkih pasoša


Sjedinjene Američke Države (SAD) osudile su odluku Rusije da prizna pasoše i druge dokumente koje izdaju pobunjeničke vlasti u separatističkim oblastima na istoku Ukrajine.

Rusija je donela odluku da se lični dokumenti, školske ili profesionalne diplome, potvrde o rođenju, umrlice koje su izdale vlasti u tim zonama priznaju kao validne u Rusiji, prema ukazu koji je u subotu stupio na snagu a potpisao ga je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ambasada SAD u Ukrajini saopštila je da je odluka o priznavanju dokumenata "alarmantna i protivrečna" dogovorenim ciljevima mirovnog sporazuma u Minsku o okončanju borbi u istočnoj Ukrajini. Rusija je potpisnica tog sporazuma.

Prema dokumentu o priznavanju dokumenata ove mere su privremene dok se ne nađe političko rešenje za situaciju u oblastima Donjeck i Lugansk na osnovu sporazuma iz Minska, februara 2015. godine.

Pobunjeničke vlasti na istoku Ukrajine počele su u martu 2016. da izdaju stanovnicima pasoše vrlo slične ruskim pasošima sa dvoglavim orlom na crvenim koricama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je početkom februara rekao da bi samo iz humanitarnih razloga, i izuzetno, moglo da se dozvoli priznavanje dokumenata separatističkih vlasti u Rusiji.

Moskva ne priznaje samoproklamovane pobunjeničke republike Lugansk i Donjeck gde je u sukobu između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika poginulo gotovo 10.000 ljudi od aprila 2014. godine.

Ukrajinske vlasti i Zapad Rusiju optužuju da vojno i finansijski podržava pobunjenike na istoku Ukrajine.

Moskva, koja je pogođena serijom sankcija Evropske unije i SAD zbog umešanosti u taj sukob, to je u više navrata demantovala.

XS
SM
MD
LG