Dostupni linkovi

Die Welt: Njemački izvještač uhapšen u Turskoj


Turska policija u jednoj od akcija hapšenja, ilustracija
Turska policija u jednoj od akcija hapšenja, ilustracija

Njemački list Die Welt je saopštio da je njihov izvještač u Turskoj priveden u policiju u vezi sa izvještavanjem o hakerskom napadu na email nalog turskog ministra energije.

Njemačka novina je objavila da je Deniz Yuecel koji ima i tursko i njemačko državljanstvo, otišao u policiju u Istanbulu, na saslušanje a da je njegov stan pretresen.

Kako je naveo Die Welt policija ga je optužila da je član terorističke organizacije, za zloupotrebu podataka i terorističku propagandu.

Kako navodi list, 43-gošdišnji novinar je izvještavao o emailovima koji su bili u posjedu ljevičarskih hakera iz RedHack a datiraju iz privatnog naloga ministra energije Berata Alibayraka i dostupni su i na WiliLeaksu. Tema uključuje i uticaj na javno mnjenje kroz lažne Twitter naloge i kontrolu turske države nad medijskim kompanijama. I drugi su novinari pisali o emailovima.

Ministar Albaryak je zet predsjednika Turske, Recepa Tayyipa Erdogana.

Glavni urednik Die Welta, Ulf Poschardt je naveo da Yuecel "sjajno radi svoj posao" i da "mi vjerujemo da će se u fer postupku dokazati njegova nevinost".

XS
SM
MD
LG