Dostupni linkovi

Mattis: Trump u potpunosti podržava NATO, poziva na podjelu tereta


James Mattis, ministar odbrane SAD
James Mattis, ministar odbrane SAD

Američki ministar odbrane Jemes Mattis rekao je na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu da predsjednik SAD Donald Trump "bacio svoju punu poršku iza NATO-a", i ponovio poziv članicama Alijanse da moraju podijeliti zajednički finansijski teret za odbranu.

Matis učestvuje na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti gdje evropski lideri pažljivo prate signale iz Vašingtona u vezi budućnosti transatlanskih veza pod Trumpom.

"Svi vidimo da je naša zajednica nacija pod prijetnjom sa različitih frontova dok se luk nestabilnosti širi na periferiji NATO-a i šire" rekao je Mattis.

On je uvjeravao učesnike trodnevne konferencije da SAD neće bježati od, kako je rekao, posvećenosti "očuvanja slobode" za sljedeće generacije.

Kao što je učinio i na sastanku NATO-a ove sedmice u Briselu, Mattis je naglasio da članice Alijanse moraju plaćati proporcijalno troškove odbrane.

Predsjedaavjući Konferencije, njemački diplomata Wolfgang Ischinger je na otvaranju skupa u Minhenu rekao da se okupljaju u vremenu "ogromne nesigurnosti" uključujući i oko "budućnosti naših transatlanskih odnosa".

Kako je rekao, neke od izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa "izgleda da ukazuju na drugačije pravce".

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen je na istom skupu rekla da svijet gleda kako se "sukobi i krize šire zastrašujućom brzinom".

"Naša otvorena društva su pod napadom, kao i naša sloboda" rekla je njemačka ministrica.

Dio ofanzive izvode, kako je rekla, "botovi, trolovi i lažne vijesti".

Minhenska konferencija o sigurnosti je godišnje okupljanje koje traje tri dana.

XS
SM
MD
LG