Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska vojska blizu osvajanja al-Baba, uporišta IDIL-a u Siriji


Turska vojska na putu ka al - Babu, ilustrativna fotografija

Turska vojska saopćila je u petak da je blizu osvajanja sjevernog sirijskog grada al-Baba od Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), pobjede koja bi produbila turski uticaj u regiji u kojoj je stvorila de facto tampon zonu.

Al-Bab, uporište IDIL-a tridesetak kilometara od granice, ključna je meta ofanzive koju je pokrenula Turska u augustu prošle godine kako bi istisnula militante daleko od granice i spriječila bi pomake kurdske milicije protiv koje se također bori.

Turska vjeruje da je niz bombaških i napada vatrenim oružjem Islamske države, uključujući masovnu pucnjavu u noćnom klubu u Istanbulu, planiran iz al-Baba i Raqqe, drugog uporišta militanata u sjevernoj Siriji.

"Operacija na preuzimanju pune kontrole nad regijom al-Bab primiče se kraju a otpor terorističke grupe Daesh uglavnom je slomljen", navodi turska vojska u saopćenju, koristeći arapski akronim za Islamsku državu.

Objava dolazi u vrijeme kada marinski general i načelnik Združenog štaba američke vojske Joseph Dunford u petak treba obići zrakoplovnu bazu Incirlik u južnoj Turskoj, koju koristi koalicija pod američkim vodstvom u borbi protiv IDIL-a.

Turska je dio koalicije ali su njeni odnosi s NATO saveznikom Washingtonom zategnuti zbog američke podrške kurdskoj miliciji YPG u borbi protiv Islamske države.

Turska smatra YPG neprijateljskom snagom i produženom rukom PKK, kurdske militantne grupe koja vodi oružanu pobunu protiv turske države duže od tri decenije.

Predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je da bi naredna meta turske ofanzive trebala biti Raqqa, de facto prijestonica IDIL-a, koja je djelimično izmještena iz svog iračkog uporišta u Mosulu.

Sirijske demokratske snage, alijansa kojom dominira YPG, u središtu su višefazne operacije okruživanja Raqqe, uz podršku zračnih udara i specijalnih kopnenih snaga koalicije pod američkim vodstvom.

Turska želi da se operacija nastavi s arapskim snagama iz lokalne regije, a ne s YPG, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG