Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kurc: Važno je da se poštuje dogovoreno u Briselskom dijalogu


Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastian Kurc sa premijerom Srbije Aeksandrom Vučićem u Belgradu, 13. februara 2017.

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je u ponedjeljak da je važno da se poštuje ono što je dogovoreno u okviru Briselskog dijaloga, kao i da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.

Odgovarajući u Beogradu na pitanje da li Austrija, kao članica EU i zemlja predsedavajuća OEBS-u, može da utiče na Prištinu da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, Kurc je rekao da je sasvim jasno da "ono što je dogovoreno mora da se poštuje".

"Pokušavamo da doprinesemo, i kao zemlja članica Unije i kao predsedavajuća OEBS-u, da dijalog Beograda i Prištine bude uspešan i podrazumeva se da ćemo to činiti", rekao je Kurc.

On je dodao da je najvažnije da dijalog bude nastavljen i izrazio zahvalnost svima koji se za to iskreno zalažu.

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc razgovarao je sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu i poručiti da će Austrija učiniti sve da zadrži zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Srbiju, na putu ka Evropskoj uniji.

"Iako je protekla godina bila teška za EU, naš stav ostaje isti želimo da zemlje Zapadnog Balkana a naročito Srbiju zadržimo na putu ka EU i učinićemo sve da se to nastavi", rekao je Kurc na zajedničkoj konferenciji za medije posle razgovora sa premijerom Vučićem.

Govoreći o situaciji u regionu Kurc je rekao da želi da zahvali premijeru Srbije za "vodeću ulogu u Srbiji i konstruktivnu ulogu na celom Balkanu".

"Balkan je i dalje region gde često dolazi do izazova i ponekad tenzija, tu je potrebna trezvena politika i političari koji misle na ceo region i rade na tome da on ima pozitivan razvoj", rekao je Kurc.

Kurc je rekao da izmedju Austrije i Srbije postoji snažna politička i ljudska povezanost koja nije samo istorijska već je okrenuta i ka budućnosti.

Austrijski ministar je dodao da je osim o političkoj i privrednoj saradnji, sa Vučićem razgovarao i o rešavanju izbegličke krize i izrazio zahvalnost na "podršci Srbije i drugih prijatelja na Balkanu u zatvaranju balkanske izbegličke rute".

XS
SM
MD
LG