Dostupni linkovi

Bijela kuća: Sudac ne uređuje imigracijske zakone


Donald Trump je spomenuo mogućnost "nove uredbe": Imigracioni ured, New York City
Donald Trump je spomenuo mogućnost "nove uredbe": Imigracioni ured, New York City

U svijetu se ne stišavaju kritike imigracijske politike američkoga predsjednika Donalda Trumpa. I dok se u Meksiku tokom nedjelje prosvjedovalo, dužnosnici Bijele kuće ponavljaju da je predsjednikova uredba od posebnog značaja za sigurnost Sjedinjenih Država, te su još jednom oštro kritizirali sudsku odluku kojom je uredba suspendirana.

Savjetnik u Bijeloj kući Stephen Miller u više intervjua koje je u jednom danu dao za američke TV kuće inzistirao je na tome da je politika predsjednika Trumpa kojom se privremeno zabranjuje ulazak državljanima sedam zemalja iz islamskog svijeta – ispravna i u interesu američke države.

"80 millijuna ljudi je doputovalo u SAD tokom 2016. Kao suverena nacija imamo puno pravo da uvedemo zabrane ulaska zbog sigurnosti, radi zaštite kvalitete našeg načina života, ekonomskog i financijskog blagostanja. Sudac nije onaj tko može stvarati imigracijske zakone, niti strancima davati prava koja nemaju, i ne može spriječiti predsjednika SAD da donese uredbu kojom suspendira ili zabranjuje dolazak izbjeglica. Provodimo svaku moguću akciju kako bi naša zemlja bila sigurna od terorizma. Okružni sudac u Seattleu ne može prisiliti predsjednika SAD-a da promijeni zakone i Ustav zbog svojih osobnih stavova", kazao je savjetnik Bijele kuće.

Miller je istaknuo da ono što se u posljednje vrijeme može čuti - da je pravosuđe najviša grana vlasti - sasvim netočno. Sve grane vlasti su jednakopravne, dodao je u oštrim duelima sa novinarima.

Stephen Miller: Okružni sudac u Seattleu ne može prisiliti predsjednika SAD-a da promijeni zakone i Ustav
Stephen Miller: Okružni sudac u Seattleu ne može prisiliti predsjednika SAD-a da promijeni zakone i Ustav

Savjetnik Bijele kuće je kazao da sudac nema pravo da uređuje imigracijske zakone i politiku za cijeli teritorij SAD.

"Ova vlast je povjerena predsjedniku.To obećanje smo dali pred 300 milijuna američkih građana, oni su glasajući na izborima odlučili da se uspostave oštre mjere provjere, kako se ne bi dogodilo ono što smo vidjeli u nekim dijelovima Francuske, Njemačke i Belgije - stalni rast radikalizma ili kao standardni oblik našeg života", naveo je Miller.

Donald Trump je još u petak spomenuo mogućnost "nove uredbe" i rekao da će nove mjere objaviti "možda u ponedjeljak ili u utorak".

"Razmišljamo o novim dodatnim koracima", ponovio je Miller.

Trump je izvršnom uredbom 27. januara zabranio ulazak u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana i na 120 dana obustavio ulazak izbjeglica, osim za sirijske izbjeglice kojima je ulazak zabranjen na neodređen rok.

Sudac James Robart iz Seatlea je 3. februara blokirao tu uredbu, na što se Trumpova administracija žalila, ali je Savezni prizivni sud podržao suspenziju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG