Dostupni linkovi

Angela Merkel danas u Varšavi u poseti nade


Nemačka kancelarka Angela Merkel stiže danas u posetu Varšavi od koje se očekuje prekretnica i vraćanje srdačnijih odnosa posle zahlađenja otkako je 2015. godine na vlast u Poljskoj došla konzervativna stranka Pravo i Pravda.

Nemački analitičari ističu da je za Nemačku važno da se Poljska više ne izoluje i vrati kao partner u trenutku potresa u EU, dok poljski ukazuju na osetnu promenu kursa zvanične Varšave nakon odluke o Bregzitu i dolaska Donalda Trampa u Belu kuću, čime je Poljska ostala bez političkih partnera koji su za nju bili prioritet.

Kod Angele Merkel Varšava ceni čvrst stav prema sankcijama Rusiji, volju da se nemački vojnici uključe u pojačanja istočnog krila NATO u baltičkim republikama a nadaju se da je Nemačka sada spremnija za popustljivi stav u migracijskoj politici i da više nema mogućnost da nametne obavezne izbegličke kvote koje Poljska kategorično odbija.

Zamenik šefa poljske diplomatije za evropska pitanja Konrad Šimanjski rekao je da i u Varšavi i u Berlinu preovlađuje raspoloženje da se postigne dogovor koji bi izašao u susret obema stranama.

"Takav dogovor omogućio bi da mnoge stvari u Evropskoj uniji budu mnogo jednostavnije. Ne mogu da zamislim dobar scenario za EU bez dobrog razumevanja Poljske i Nemačke. Potrebno nam je više razumevanja i elastičnosti", kazao je Šimanjski.

Angela Merkel razgovaraće danas u Varšavi sa poljskom premijerkom Beatom Šidlo, predsednikom Poljske Andžejom Dudom, liderom Prava i Pravde, bivšim premijerom Jaroslavom Kačinjskim a na svoje insistiranje srešće se i sa predstavnicima poljske opozicije.

Popodnevna poseta Varšavi završava radnom večerom.

XS
SM
MD
LG