Dostupni linkovi

FHP: Krivična prijava zbog zločina na planini Igman 1993. godine


Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je 31. januara krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije za zločin počinjen u julu 1993. godine nad ratnim zarobljenicima pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine (BiH) na Golom brdu na planini Igman u Bosni.

Kako je FHP saopštio, prijava je podneta protiv tadašnjeg komandanta interventne čete Igmanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Miroslava Škorića, pet identifikovanih i nekoliko neidentifikovanih pripadnika VRS.

Navodi se da su pripadnici interventne čete Igmanske brigade VRS, predvođeni Miroslavom Škorićem, posle osvajanja Golog brda 17. jula 1993. godine zarobili četvoricu pripadnika Armije BiH koji su se nalazili u dva bunkera.

Roberta Kahrimanovića su odmah ubili, a preostalu trojicu zarobljenika odveli u podnožje planine Igman, nedaleko od Blažuja, gde ih je sačekao bivši komandant interventne čete Branislav Gavrilović, piše u saopštenju.

Navodi se da su po Gavrilovićevom naređenju ubijena dva zarobljenika – Živko Krajišnik i Rusmir Hamalukić, dok je zarobljenik Perica Koblar odveden u sjedište vojne policije u Blažuju i predat pripadnicima VRS.

Koblar je sedam dana bio zatočen u Blažuju i nad njim je svakodnevno vršena tortura, o čemu je svedočio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, u predmetu protiv Vojislava Šešelja, piše u saopštenju.

FHP je podsetio da u Srbiji za taj zločin niko nije procesuiran.

XS
SM
MD
LG