Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Josipović: Srbija i Hrvatska kao blizanci, kultura mržnje šteti objema državama


Ivo Josipović

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) "žmiri na ustašofiliju", dok u Srbiji "sikće četnička zmija".

"Hrvatska i Srbija kao da su blizanci, ta kultura mržnje objektivno šteti objema državama i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj", rekao je Josipović u intervjuu za današnju Politiku.

Na pitanje na koga se odnosi njegova nedavna izjava da je "mjera hrvatstva ne koliko se voli svoja hrvatska domovina, već koliko se ne voli Srbija" Josipović je rekao da "prije svega, misli na mentalitet koji nameće politička desnica" i da toga ima i u politici, medijima, na ulici.

"Ali, moram reći, Hrvatska i Srbija kao da su blizanci. I u Srbiji primjećujem slične tendencije u odnosu na Hrvatsku. Ta kultura mržnje objektivno šteti objema državama i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj", dodao je.

On je rekao da vodeći političari u Hrvatskoj i dio medija imaju kompleks Srbije "jer su opterećeni strahom da će im saradnja sa Srbijom, čak i ozbiljni razgovori o brojnim međudržavnim problemima... donijeti negativne bodove i etiketu prosrpske i projugoslovenske politike".

Prema njegovim riječima, paralela tome postoji i u Srbiji, a ogleda se, kako kaže u izuzetno agresivnoj retorici, koja je "na rubu građanske pristojnosti".

Uzrok "nikada gorih" odnosa Hrvatske i Srbije Josipović vidi u potrebi vodećih političara da svoj uspjeh grade na konfliktu i antagonizaciji, a kako je dodao, problemi su takvi da ih ne mogu riješiti međudržavne komisije već samo kontakti i dogovori na najvišem nivou.

Govoreći o Hrvatskoj Josipović je rekao da vladajuća HDZ vodi dvoličnu politiku.

"Kad razgovaraju u Izraelu ili u europskim institucijama, veliki su antifašisti. Međutim, u zemlji na oba oka žmiri na ustašofiliju, koja je sve izraženija", rekao je on.

XS
SM
MD
LG