Dostupni linkovi

Referendum opocizionog DF-a o NATO, opasna provokacija?


Lideri Demokratskog fronta sa Sergejem Železnjakom u Moskvi
Lideri Demokratskog fronta sa Sergejem Železnjakom u Moskvi

Najjača opoziciona grupacija u Crnoj Gori Demokratski Front, koji je kategorično protiv ulaska Crne Gore u NATO, nakon boravka dijela svojih lidera u Moskvi, najavio je održavanje tzv. narodnog, alternativnog referenduma građana o tom pitanju.

Ta inicijativa naišla je ne samo na razumijevanje nego i na direktnu političku podršku u državnoj administraciji Vladimira Putina i njegovoj partiji Jedinstvena Rusija. Sa druge strane, u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista u Crnoj Gori upozoravaju da bi realizacija te ideje bila protivustavna i protivzakonita i da bi mogla da bude uvod u anarhiju.

Nekoliko dana boravka lidera Demokratskog Fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića u Moskvi, do čijeg stava i odluka, u tom bloku opozicionih partija posebno drže, imalo je za posljedicu konkretizaciju stava administracije u Kremlju, koja se od početka oštro protivi NATO integracijama Crne Gore.

Pošto se Podgorica našla gotovo u samom finalu tog procesa, Kremlj je otišao korak dalje.

Najprije je zamjenik šefa ruske diplomatije Aleksej Meškov, u razgovoru sa liderima DF-a Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem, iskazao razumijevanje za njihov stav da o ulasku Crne Gore u Sjevernoatlantski savez treba da se izjasne građani na referendumu.

Meškov iskazao razumijevanje za stav DF da o ulasku Crne Gore u Sjevernoatlantski savez treba da se izjasne građani na referendumu
Meškov iskazao razumijevanje za stav DF da o ulasku Crne Gore u Sjevernoatlantski savez treba da se izjasne građani na referendumu

U tome možda ne bi bilo ništa sporno, da se lideri Fronta ne zalažu za održavanje, kako su ga nazvali, alternativnog, narodnog referenduma u njihovoj organizaciji, u slučaju da se odluka o tome pokuša donijeti glasovima većine poslanika u crnogorskoj Skupštini. Za tako nešto, dan kasnije, dobili su direktnu podršku visokog funkcionera Putinove vladajuće Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka, za koga je alternativa prisustvu NATO u regionu, vojna neutralnost tzv 'Balkanske četvorke'.

Na sastanku sa Železnjakom Andrija Mandić založio se da se referendum oulasku Crne Gore u NATO održi već 24. marta, na dan početka godišnjice bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Mandić i Knežević iznijeli su i ideju ostvaranje zajedničke rusko-američke grupe, koja bi kontrolisala referendum i koja bi se, kako se navodi, bavila događajima na Balkanu.

Najave Fronta o organizovanju referenduma naišle su na žestok odgovor u vladajućoj Demokratskoj partiji socjalista u Crnoj Gori. Član parlamentarnog odbora za bezbjednost Milorad Vuletić, u izjavi za naš radio kaže da bi izjašnjavanje građana u organizaciji DF bilo protivno Ustavu i Zakonu, i značilo bi suspendovanje pravnog sistema i uvod u anarhiju.

"Dakle, nema govora o referendumu van institucija sistema. Kada bi tako bilo, kako oni misle, referendum bi se mogao raspisati o svemu i svačemu. Referendum može da inicira grupa poslanika, mislim njih 25. O tome naravno odlučuje Skupština kvalifikovanom većinom. I to je sva filozofija i priča koja se odnosi na pravo kako se može organizovati referendum, makar kako je to ustavno i zakonski regulisano“, kaže Vuletić.

Do inicijative Fronta o organizaciji alternativnog referenduma o članstvu Crne Gore u NATO, dolazi u situaciji kada se sve više produbljuje politička i parlamentarna kriza u Crnoj Gori, u kojoj kompletna opozicija bojkotuje rad državne Skupštine, pošto smatra da je tzv. afera Državni udar na dan izbora uticala na njihove rezultate.

Može li stoga takav naum u Frontu da bude okidač za radikalizovanje političkih i bezbjednosnih prilika, i koliko ozbiljnost svemu daje činjenica da DF za svoju naum ima političku podršku Rusije? Milorad Vuletić iz DPS nema dilemu.

“Sve ono što se pokušava mimo institucija sistema, i mimo onoga što je utvrdjeno i propisano zakonom i ustavom jedne zemlje a dolazi od respektabilne grupacije, onako kako ona to zamišlja, može proizvesti određene opasnosti. U konkretnom slučaju mislim da je to prepoznato i da će se Crna Gora i njeni organi i institucije adekvatno postaviti prema svim tim dešavanjima. Naravno da nećemo dozvoliti bilo kakvo vaninstitucionalno djelovanje , bilo od koga da dolazi, pa i od ove grupacije“, kaže Vuletić.

Političkog analitičara, novinara nedjeljnika Monitor Zorana Radulovića, pitali smo da li se plaši da bi priča o “narodnom referendumu“ mogla da vodi destablizovanju političko-bezbjednosne situacije u Crnoj Gori, koja bi mogla da izmakne kontroli.

"Plašio se, ne plašio, jedini efekat tog čina mogu biti nove podjele i novi neredi. I novi razlog aktuelnoj vlasti da sa dodatnom dozom sile nastupa prema svim svojim kritičarima i oponentima. Bilo bi to duvanje u jedra aktuelnim vlastima da započetu i skoro završenu pljačku prirodnog i društvenog bogatstva Crne Gore nastave i završe. Pod izgovorom odbrane nacionalnih interesa od ovog-onog, trećeg-petog, ugnjetača-napadača-negatora nacionalnih i državnih i ne znam kakvih interesa“, smatra Radulović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG