Dostupni linkovi

Trgovci heroinom iz Kenije izručeni SAD


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Četvorica optuženih za vođenje velikog lanca trgovine heroinom iz Kenije izručeni su Sjedinjenim Američkim Državama, objavili su američki tužioci u utorak, a zvaničnici kažu da je ovo veliki i značajan udar na narko kartele sa istoka Afrike, prenosi Reuters.

Baktash Akasha, za kojeg tužioci iz Sjedinjenih Američkih Država kažu da je bio vođa kenijskog krim klana i organizacije pod nazivom Akasha, koja je bila uključena u distribuciju heroina i metamfetamina, prebačen je u New York iz Kenije, zajedno sa trojicom suoptuženih.

Suoptuženici su Ibrahim Akasha, Baktashov brat, Gulam Hussein, pakistanski državljanin optužen kao vođa mreže za transport droge i Vijaygiri Goswami, indijski biznismen optužen kao organizator prodaje droge Akasha organizacije.

Očekuje se da će se pojaviti pred saveznim sudom na Manhattanu u utorak popodne po lokalnom vremenu.

Optužnice se oslanjaju na istragu Uprave za borbu protiv narkotika SAD-a protiv organizacije Akasha, za koju se smatra da je mozak iza operacija povezivanja uzgajivača maka u Afganistanu sa transportom droge u gradove širom Evrope i u Sjedinjene Američke Države.

Satao projekat, privatna kompanija koja se bavi borbom protiv krivolova, izjavila je da je mreža Akasha povezana sa krivolovom i prodajom oko 30 tona slonovače.

XS
SM
MD
LG