Dostupni linkovi

Trgovci heroinom iz Kenije izručeni SAD


Ilustrativna fotografija

Četvorica optuženih za vođenje velikog lanca trgovine heroinom iz Kenije izručeni su Sjedinjenim Američkim Državama, objavili su američki tužioci u utorak, a zvaničnici kažu da je ovo veliki i značajan udar na narko kartele sa istoka Afrike, prenosi Reuters.

Baktash Akasha, za kojeg tužioci iz Sjedinjenih Američkih Država kažu da je bio vođa kenijskog krim klana i organizacije pod nazivom Akasha, koja je bila uključena u distribuciju heroina i metamfetamina, prebačen je u New York iz Kenije, zajedno sa trojicom suoptuženih.

Suoptuženici su Ibrahim Akasha, Baktashov brat, Gulam Hussein, pakistanski državljanin optužen kao vođa mreže za transport droge i Vijaygiri Goswami, indijski biznismen optužen kao organizator prodaje droge Akasha organizacije.

Očekuje se da će se pojaviti pred saveznim sudom na Manhattanu u utorak popodne po lokalnom vremenu.

Optužnice se oslanjaju na istragu Uprave za borbu protiv narkotika SAD-a protiv organizacije Akasha, za koju se smatra da je mozak iza operacija povezivanja uzgajivača maka u Afganistanu sa transportom droge u gradove širom Evrope i u Sjedinjene Američke Države.

Satao projekat, privatna kompanija koja se bavi borbom protiv krivolova, izjavila je da je mreža Akasha povezana sa krivolovom i prodajom oko 30 tona slonovače.

XS
SM
MD
LG