Dostupni linkovi

Mogerini: Novi sukobi u Ukrajini, kršenje prekida vatre


Novi sukobi na istoku Ukrajine predstavljaju "flagrantno kršenje prekida vatre" uvedeno sporazumima iz Minska i treba odmah da budu prekinuti, saopšteno je danas iz službe evropske šefice za vanjsku politiku Federike Mogerini.

"Intenzivne borbe oko Avdijivke posljednjih dana, uključujući granatiranje zabranjenim teškim naoružanjem koje izazva veliki broj žrtava, predstavlja flagrantno kršenje prekida vatre kako je navedeno sporazumima iz Minska", navodi se u saopštenju.

U sukobima na istoku Ukrajine tokom noći poginulo je, prema najnovijim podacima, najmanje sedam osoba, a više ljudi je povrijeđeno, saopštile su zaraćene strane.

Borbe su se vodile oko Avdijivke, mjesta koje se nalazi sjeverno od Donjecka.

U današnjem saopštenju se traži hitan prekid sukoba, i navodi da je puno poštovanje primirja važna faza ka integralnoj primjeni sporazuma iz Minska i mirnom i trajnom rješenju sukoba.

Cilj sporazuma o prekidu vatre, koji su potpisani u Minsku u februaru 2015. pod pokroviteljlstvom Pariza i Berlina, je okončanje sukoba, ali se, uprkos proglašenju više primirja od tada, sukobi nastavljaju duž linije fronta.

XS
SM
MD
LG