Dostupni linkovi

Komemoracija bez židovskih udruga, panoi po Šibeniku


Šest panela povučenih sa izložbe o Ani Frank u jednoj šibenskoj srednjoj školi osvanuli su na ulicama grada
Šest panela povučenih sa izložbe o Ani Frank u jednoj šibenskoj srednjoj školi osvanuli su na ulicama grada

U Hrvatskoj je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Zasjedanje Sabora započelo je sa minutom šutnje, a nastavljeno prozivanjem premijera Plenkovića zašto to što govoriu Izraelu, ali ne radi u Hrvatskoj.

Šest panela o lokalnoj dimenziji holokausta povučenih sa izložbe o Ani Frank u jednoj šibenskoj srednjoj školi osvanuli su na ulicama grada, ali i u nedavno osnovanom antifašističkom Muzeju pobjede u Šibeniku.

Predstavnici Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj – kako su i najavili – nisu bili na polaganju vijenaca uz statuu „Mojsije“ na židovskom dijelu zagrebačkog groblja Mirogoj. Vijence povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta položili su predsjednik Sabora Božo Petrov, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Stier i posebni izaslanik hrvatske predsjednice, „oskarovac“ Branko Lustig.

Branko Lustig prisustvovao polaganju vijenaca povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta
Branko Lustig prisustvovao polaganju vijenaca povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Današnja sjednica Hrvatskog sabora započela je minutom šutnje za sve žrtve holokausta.

„Bezuvjetno osuđujemo holokaust sa nadom i vjerom da čovječanstvo više nikada neće svjedočiti zločinu takvih razmjera“, kazao je predsjednik Sabora Petrov, posebno naglašavajući nužnost obrazovanja o holokaustu.

„Danas se molimo i klanjamo pred svim žrtvama koncentracijskih logora i svih mjesta na kojima su u Drugom svjetskom ratu stradali Židovi. Dosljedno promicanje istine o najcrnjim stranicama bliske prošlosti važno je radi sprečavanja čina genocida u budućnosti, te radi izgradnje i njegovanja kulture mira“, kazao je.

Međutim, oporbeni socijaldemokrati odmah su upozorili da aktualna vlast nije ništa napravila oko spomen-ploča u Jasenovcu i Kutini na kojima se nalazi i ustaški pozdrav. Također, prozvali su premijera Andreja Plenkovića zbog toga što ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić nije smijenio ravnatelja šibenske Tehničke škole, koji je prvo odobrio postavljanje međunarodne putujuće izložbe o Ani Frank sa dodatnih šest panoa sa lokalnim kontekstom, a potom naložio micanje tih šest panoa, s obrazloženjem da se na njima „ustaše prikazuje kao koljače, a partizane kao cvijeće“. Kako organizatori izložbe nisu željeli povući tih šest panoa, povukli su cijelu izložbu.

Smjenu ravnatelja zatražili su prvo socijaldemokrati, a za njima i Efraim Zuroff iz jeruzalemskog Centra Simon Wiesenthal. Socijaldemokrat Bojan Glavašević prozvao je premijera Plenkovića jer – kaže - nije dovoljno osuđivati holokaust i antisemitizam prigodom službene posjete Izraelu, nego to valja činiti i kada se vratiš kući.

„Premijer u tome nije bilo nimalo vjerodostojan. Njegov ministar nije bio dovoljno častan da smijeni ravnatelja koji je zabranio izložbu o Ani Frank“, kaže Glavašević.

Tih šest spornih panoa ipak je dostupno javnosti, i to - dvostruko! Prvo ih je tjednik „Nacional“ upotrijebio za vlastitu promociju, štampao kao plakate sa zaglavljem „Nacionala“ i polijepio ih po šibenskim ulicama, a zatim su upravo danas – na Dan sjećanja na žrtve holokausta – izloženi i u novootvorenom šibenskom antifašističkom Muzeju pobjede, kojom prigodom su čitani i ulomci iz dnevnika Ane Frank.

Ploča koja stoji u Jasenovcu nije ploča koja veliča neke čelnike iz Drugog svjetskog rata, već je to ploča za 11 poginulih dragovoljaca HOS-a u Domovinskom ratu: Plenković
Ploča koja stoji u Jasenovcu nije ploča koja veliča neke čelnike iz Drugog svjetskog rata, već je to ploča za 11 poginulih dragovoljaca HOS-a u Domovinskom ratu: Plenković

Dan sjećanja na holokaust obilježili su u Rijeci osnovnoškolci okupljanjem na židovskom dijelu riječkog groblja Kozala, antifašisti okupljanjem na groblju u Požegi, osječka Židovska općina javnim okupljanjem u središtu grada i drugi.

Premijer Andrej Plenković sinoć je odgovorio na prozivanja da je HDZ-ova vlada 2004. godine uklonila spomenik jednom od zapovjednika ustaške Crne legije Juri Francetiću u Slunju i književniku, ali i ustaškom doglavniku Mili Budaku u Svetom Roku, a da njegova Vlada ne želi ukloniti ploče u Jasenovcu i Kutini, na kojima se u grbu veteranske udruge koja je ploče postavila nalazi i ustaški pozdrav.

„Ploča koja stoji tamo u Jasenovcu nije ploča koja veliča neke čelnike iz Drugog svjetskog rata kao što je bilo prije 13 godina u vrijeme jedne druge Vlade, već je to ploča za 11 poginulih dragovoljaca HOS-a koji su poginuli u obrambenom i pravednom Domovinskom ratu“, rekao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG