Dostupni linkovi

Plenković: Ploča u Jasenovcu nije u spomen ustaškom režimu


Ploča je postavljena u decembru 2016.
Ploča je postavljena u decembru 2016.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da ploča sa uklesanim ustaškim pozdravom u Jasenovcu ne veliča neke ličnosti iz Drugog svjetskog rata.

"Riječ je o ploči postavljenoj braniteljima-dobrovoljcima Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) koji su poginuli u Domovinskom ratu braneći Hrvatsku od velikosrpske agresije Miloševićevog projekta. To nije ploča u spomen nekome u kontekstu Drugog svjetskog rata i ustaškog režima", rekao je Plenković u četvrtak uveče za Hrvatsku radio-televiziju.

Povodom najave predstavnika Jevreja u Hrvatskoj da će bojkotovati skup sjećanja koje organizuju hrvatske vlasti povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta zbog izostanka primjerene reakcije na veličanje ustaštva, Plenković je odgovorio da se u Jeruzalemu poklonio žrtvama.

"Boriću se protiv antisemitizma i bilo kakve druge netolerancije u društvu", dodao je Plenković.

Plenković je prethodno u decembru osudio postavljanje spomen-ploče.

Koordinacija koja okuplja desetak jevrejskih opština aktivnih u Hrvatskoj, najavila je da će bojkotovati tradicionalni skup vlasti povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta zbog izostanka primjerene reakcije na veličanje ustaštva.

Srpsko narodno vijeće, Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj i Savez antifašističkih boraca i antifašista bojkotovali su u aprilu prošle godine zvaničnu komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jesenovac zbog "relativizacije i revitalizacije ustaštva".

XS
SM
MD
LG