Dostupni linkovi

Bratimljenje Plava i Groznog: Interes ili politički egzibicionizam?


Orhan Šahmanović prilikom posjete Čečeniji
Orhan Šahmanović prilikom posjete Čečeniji

Rezultat posjete predsjednika Opštine Plav Orhana Šahmanovića i lidera opozicionog Demokratskog fronta Čečeniji i tamošnjem predsjedniku Ramzanu Kadirovu je inicijativa o bratimljenju gradova Plava i Groznog, glavnog grada Čečenije.

O bratimljenju crnogorskog grada sa glavnim gradom zemlje čiji se predsjednik nalazi na međunarodnoj restriktivinoj listi, treba da odluči crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Izražavajući zadovoljstvo što je delegacija Opštine Plav imala niz razgovora u Čečeniji, predsjednik Opštine Orhan Šahmanović kaže da je jedna od konkretnih inicijativa bila bratimljenje Plava i Groznog, glavnog grada Čečenije.

Da bi ova inicijativa prošla, potrebna je saglasnost crnogorskog ministarstva vanjskih poslova i većina u lokalnom parlamentu. Šahmanović kaže da će vrlo brzo pokrenuti proceduru: „Brzo ću pokrenuti mehanizme za dobijanje saglasnosti i završetak cjelokupnih aktivnosti na bratimljenju dva grada. Primjetio sam da postoji velika želja investitora da ulažu u Opštinu Plav, očekujem vrlo brzo povratnu posjetu njihove delegacije Plavu i tu ćemo konkretizovati sve projekte koje smo izložili tokom boravka u Republici Čečeniji“.

Činjenica je, da se predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov nalazi na listi osoba prema kojima se primjenjuju međunarodne restriktivne mjere zbog podrške Rusiji u aneksiji Krima i oružane pobune u Ukrajini.

Zbog toga smo uputili pitanje crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova da li će dati saglasnost za bratimljenje Plava i Groznog. Na pitanje da li će smetnja bratimljenju Opštine Plav i Groznog biti spoljnopolitičke okolnosti, odnosno međunarodne restrikcije prema Kadirovu kojima se pridružila i Crna Gora, Orhan Šahmanović kaže da ne bi trebalo da bude problema pozivajući se i na izjavu premijera Duška Markovića.

„Ne očekujem nikakve probleme ni od Ministarstva niti od odbornika. Jer to je dobra inicijativa kako za sve građane Plava tako i za Crnu Goru. Ali imajući u vidu sva ta luda vremena, može svašta biti. Mislim da bi bilo nenormalno da postoje bilo kakve prepreke za realizaciju bratimljenja. Odnosi Čečenije i Crne Gore ili Ruske Federacije, mislim da nisu na nekom lošem nivou. I sam premijer Duško Marković je u svom ekspozeu rekao da će uraditi sve da obnovi odnose sa starim prijateljima Rusima“, kaže Šahmanović.

Inicijativa o bratimljenju Plava i Groznog u aktuelnim spoljnopolitičkim okolnostima, ne predstavlja problem ni za visokog funkcionera Socijaldemokratske partije Džavida Šabovića čija je partija vlast u Plavu.

„Plav je već pobratim sa nekoliko opština i sa područja bivše velike Jugoslavije i sa jednom opštinom iz Turske. Znači ne smeta ni da bude sa Groznim, tim prije što bi ova veza, kako je najavljeno, donijela i ekonomske efekte. Zbog toga ćemo svaku takvu ideju podržati. Mogu da ponovim ono što je predsjednik Opštine primjetio, da je i sadašnji nazovi premijer rekao da će odmah nakon izbora uspostaviti dobre ekonomske i ostale veze sa Rusijom. Kad kažem sa Rusijom, znači i sa Čečenijom i svim onim državama na koje Rusija ima uticaj i moć. Prema tome ne vidim nikakve smetnje tome. Naprotiv, očekujem da Vlada pozdravi takvu ideju predsjednika opštine“, kaže Šabović.

U Demokratskoj partiji socijalista nismo mogli da dođemo do sagovornika koji bi prokomentarisao bratimljenje Plava i Groznog, kako do onih na lokalnom nivou u Plavu tako i među višim funkcionerima u Podgorici. Komentarišući inicijativu o bratimljenju, direktor nevladine organizacije Građanska alijansa Boris Raonić očekuje da Ministarstvo vanjskih poslova ne da saglasnost na ovu inicijativu, jer smatra da se radi o političkom egzibicionizmu.

„Za mene je ovo još jedna u nizu gluposti političkih egzibicionista u Crnoj Gori. Ja ne bih previše trošio riječi o ovoj inicijativi, osim što treba reći da se nadam da Ministarstvo vanjskih poslova neće dati saglasnost na ovu inicijativu, kako bi se ova priča zatvorila. Naprosto mi imamo mnogo bitnije stvari o kojima treba da pričamo, a ne da pojedinci koji svojim radom ne mogu da skrenu pažnju na sebe, ovakvim potezima vjerovatno uzburkavaju javnost i skreću pažnju sa nekih bitnih tema“, kaže Raonić.

Lideri Demokratskog fronta su u Moskvi razgovorali sa Sergejem Željeznjakom
Lideri Demokratskog fronta su u Moskvi razgovorali sa Sergejem Željeznjakom

Podsjetimo predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović je sa liderima opozicionog Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem boravio u zvaničnoj posjeti Čečeniji na poziv predsjendika Ramzana Kadirova, gdje je dogovorena uzvratna posjeta.

Lideri Demokratskog fronta su potom nastavili put u Moskvu gdje su razgovorali sa zamjenikom generalnog sekretara Putinove Jedinstvene Rusije Sergejem Željeznjakom, dominantnim ruskim kritičarem crnogorskog puta u NATO.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG