Dostupni linkovi

Kod Putinovog sljedbenika po čečenske investicije u Crnoj Gori


Cilj posjete glavnom gradu Čečenije je, tvrde Milan Knežević i Orhan Šahmanović, privlačenje tamošnjih biznismena da investiraju u Crnu Goru: Grozni
Cilj posjete glavnom gradu Čečenije je, tvrde Milan Knežević i Orhan Šahmanović, privlačenje tamošnjih biznismena da investiraju u Crnu Goru: Grozni

Predstavnik opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević i funkcioner Bošnjačke stranke i predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović će krajem mjeseca boraviti u zvaničnoj posjeti Čečeniji, na poziv predsjednika Ramzana Kadirova. Cilj posjete je, kako tvrde, privlačenje biznismena Čečenije da investiraju u Crnu Goru. Međutim, predsjednik Ramzan Kadirov, koji slijedi politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina, nalazi se na listi osoba prema kojima se primjenjuju međunarodne restriktivne mjere, kojih se pridržava i Crna Gora.

Funkcioner vladajuće Bošnjačke stranke i predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da će sa jednim od lidera opozicionog Demokratskog fronta boraviti u Čečeniji i razgovarati sa predsjednikom Ramzanom Kadirovim o investicijama u Opštinu Plav. Šahmanović kaže da očekuje uspostavljanje dobre saradnje i dolazak čečenskih investitora u Plav.

"Tačna je informacija da ću sa gospodinom Kneževićem biti gost gospodinu Kadirovu u Čečeniji. Ono što mene kao predsjednika Opštine Plav posebno interesuje jeste mogućnost investicionog ulaganja i privlačenja investitora u Plav kao najnerazvijenijoj opštini, da stvorimo uslove za jedan normalan život", navodi Šahmanović.

Od predstavnika opozicionog Demokratskog fronta Milana Kneževića, koji takođe putuje u zvaničnu posjetu Čečeniji, nismo mogli dobiti izjavu o ciljevima posjete. Knežević, koji ističe svoju bliskost sa ruskim državnim funkcionerima i promoviše rusku politiku je prethodno izjavio dnevnom listu Vijesti da "svako ko želi da na iskrenim osnovama gradi partnerstvo i prijateljske odnose sa Rusijom imaće u njemu iskrenog sagovornika".

Ramzan Kadirov svakako pripada onoj grupi lidera koji u potpunosti slijede politiku predsjednika Rusije Vladimira Putina. To je pokazao i prilikom ruske aneksije Krima, kada je podržavao i oružanu pobunu u Ukrajini i "izrazio spremnost da pošalje preko 70.000 čečenskih dobrovoljaca u Ukrajinu".

Ramzanu Kadirovu su međunarodnim mjerama ograničeni kretanje i finansijske aktivnosti
Ramzanu Kadirovu su međunarodnim mjerama ograničeni kretanje i finansijske aktivnosti

Zbog toga se čečenski predsjednik Ramzan Kadirov nalazi na listi osoba kojima su uvedene međunarodne restriktivne mjere Savjeta Evropske unije, koje sprovodi i Crna Gora.

Tim mjerama se ograničava njegovo kretanje i finansijske aktivnosti, kao i ostalim ruskim zvaničnicima, biznismenima i predstavnicima drugih država koji su podržavali politiku Kremlja prema Ukrajini.

Odgovarajući na naše pitanje o činjenici da se Kadirov nalazi na crnoj listi, predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović je rekao da to ne bi trebalo da bude smetnja.

"Mislim da vjerovatno Kadirov neće učestvovati, niti što raditi, kako mi ne bismo kršili embargo koje su Evropska unija i Crna Gora nametnuli prema nekim političarima iz Rusije. Ono što mene sigurno interesuje je mogućnost i način finansijskog ulaganja investitora iz tih krajeva u Opštinu Plav", kaže Šahmanović.

Komentar na činjenicu da funkcioner Bošnjačke stranke odlazi u zvaničnu posjetu kod Kadirova, koji je opterećen međunarodnim sankcijama, nismo mogli dobiti u samoj Bošnjačkoj stranci koja participira u Vladi Crne Gore i čiji predstavnici podržavaju sankcije.

Na pitanje da li se konsultovao sa predsjednikom stranke Šahmanović je rekao: "Nisam konsultovao predsjednika stranke i nema potrebe jer se ovdje radi o investicijama i otvaranju novih radnih mjesta. A politika Vlade je isto u tom smjeru da treba što više privući stranih investitora i otvoriti što više radnih mjesta. Mislim da se to ne kosi sa stavovima moje stranke i Vlade Crne Gore".

Orhan Šahmanović se inače nakon parlamentarnih izbora U Crnoj Gori zalagao da Bošnjačka stranka podrži opozicione stranke da formiraju Vladu, ali je ostao u manjini u stranci.

I Milan Knežević je ocjenio da je Kadirov legitimno izabrani predsjednik Čečenije, više puta odlikovani heroj Ruske Federacije, da ekonomska saradnja može rezultirati velikim investicijama u Crnu Goru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG