Dostupni linkovi

Johnson: Dozvoliti Assadu učešće na izborima


Boris Johnson
Boris Johnson

Šef diplomatije Velike Britanije Boris Johnson izjavio je da sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu treba dozvoliti da učestvuje na izborima u okviru "demokratskog rješenja" građanskog rata. On je tako sugerisao zaokret u britanskoj politici prema Siriji.

Govoreći pred vanjskopolitičkim odborom britanskog parlamenta, Johnson je rekao da je pozicija Britanije o Siriji "katastrofalna", prenosi AP.

On je dodao da je Britanija "izbacila sebe iz igre" 2013. godine, kada su poslanici glasali protiv vojne akcije, ali da bi mogla da ima mirotvornu uogu u budućem političkom rješenju.

"Dugo smo ponavljali mantru da Assad mora otići. Ni u jednom trenutuku nismo mogli to da ostvarimo", rekao je.

Britanski ministar vanjskih poslova istakao je da treba biti objektivan, te da se situacija oko Sirije promijenila.

Na pitanje da li bi neki mogući scenario uključivao kandidaturu Assada na izborima u Siriji pod nadzorom UN, Johnson je odgovorio – "da", javlja AFP.

Takvi izbori, a na kojima bi raseljenim Sirijcima bilo omogućeno da glasaju "možda bi bili put naprijed", smatra šef britanske diplomatije.

On je naglasio da bi saradnja sa Rusijom najvjerovatnije značila saradnju sa Iranom, što bi, kako je ocijenio, vjerovatno bila "dobra stvar".

XS
SM
MD
LG