Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izrael odobrio novu veliku gradnju na okupiranoj Zapadnoj Obali


Benjamin Netanyahu, izraelski premijer

Izrael je odobrio veliku novu izgradnju jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama nakon što je novi američki predsjednik Donald Trump najavio poboljšanje odnosa sa Vašingtona sa Izraelom, nakon prilično zategnutih relacija administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Kako navodi britanski "The Guardian", ovim prkosećim potezom kojem se protivi nejveći dio međunarodne zajednice, izraelski političari su požurili da eksploatišu ono što oni vide kao proizrelsku administraciju koja podržava izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali.

Najava izgradnje 2,500 novih stambenih jedinica na Zapadnoj Obali jedna je od najvećih posljednjih godina i predstavlja potpuno odbacivanje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN iz decembra, koja je izgradnju opisala kao "flagrantno kršenje" međunarodnog zakona i prepreka za mir.

Odluka koju je odobrila desno orjenitisana vlada premijera Benjamina Netanyahua i njegovog ministra odbrane Avigora Liebermana, vjerovatno će dodatno pojačati tenzije sa Palestincima i šire na Bliskom istoku, koje su već podignute nakon prijedloga Tumpove administracije da se ambasada SAD iz Tel Aviva prebaci u Jerusalim.

Portparol palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rdainah, rekao je da će ovaj potez imati "posljedice".

"Ova odluka će poremiti bilo koji pokušaj da se obnovi sigurnost i stabilnost, osnažiće ekstremizam i terorizam i ona će predstavljati prepreku na putu bilo kakvih napora da se započene mirovni proces koji će voditi ka miru i sigurnosti" naveo je portparol palestinskog predsjednika.

XS
SM
MD
LG