Dostupni linkovi

Mediji: Bivšem tužiocu za ratne zločine nije omogućeno da pređe u advokate


Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević

Advokatska komora Beograda odbila je zahtev bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića za upis u advokatski imenik jer, kako smatraju, nije dostojan da se bavi tom profesijom, piše danas list Politika.

Kako navodi Politika, pozivajući se na svoje izvore, za upis Vukčevića u advokatski imenik glasao je samo jedan član komore, dok je 11 bilo protiv.

"Stav većine članova Upravnog odbora Advokatske komore Beograda je da je bivši tužilac za ratne zločine nedostojan da se bavi advokaturom jer, po njihovoj oceni, nije obaljvao profesionalno svoju tužilačku funkciju", navodi se.

Politika nezvanično saznaje da mu je "najviše zamereno što je dozvoljavao da se bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić meša u postupke koje je vodilo Tužilaštvo za ratne zločine", navodi se u tekstu.

To je drugi put da Advokatska komora Beograda odbija da u svoju evidenciju uvede Vladimira Vukčevića a prethodni put je njegov zahtev odbijen uz obrazloženje da nije dostavio kompletnu dokumentaciju.

Vukčević je bio prvi tužilac za ratne zločine i tu funkciju je obavljao od 2003. do 2015. godine, kada je penzionisan.

Bavljenje advokaturom ranije nije bilo omogućeno ni nekadašnjoj ministarki pravde Snežani Malović kao ni bivšoj predsednici Visokog saveta sudstva Nati Mesarović.

XS
SM
MD
LG