Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dačić: Sa pečatom ili bez, snage Kosova ne smeju na sever


Ivica Dačić sa iračkim ministrom spoljnih poslova Ibrahimom al-Džafarijemm na press konferenciji u Beogradu, 19. decembara 2017.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da bezbednosne snage Kosova ne smeju da budu na severu Kosova.

Kada razgovaraju predsednici, premijeri, ministri spoljnih poslova njima se podrazumeva da imaju dovoljno kapaciteta da sklapaju dogovor", rekao je Dačić na pitanje novinara kakvu težinu usmeni dogovori imaju u međunarodonom pravu.

On je dodao da je "apsolutno nebitno da li je usmeno, pismeno, s pečatom ili bez pečata, na salveti ili na hartiji".

Zvaničnici NATO u Briselu juče su agenciji Beta rekli da "Briselski sporazum iz 2013. godine, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage" Kosova i da "kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova". Oni su to rekli povodom tvrdnji da je pisanim aktom, kao delom Briselskog sporazuma, predviđeno da kosovske vlasti moraju da traže saglasnost od Kfora za slanje policijskih, a ne samo bezbednosnih snaga na severu Kosova.

Dačić je danas rekao i da je premijer Srbije Aleksandar Vučič povodom situacije na Kosovu imao uspešne sastanke u Davosu, na Svetskom ekonomskom forumu i da se dijalog sa Prištinom nastavlja.

Na pitanje o sankcijama koje su SAD uvele predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Dačić je rekao da će se Srbija rukovoditi svojim interesima i interesima regionalne stabilnosti ali nije želeo dalje da komentariše.

"Premijer je zamolio da mu omogućimo da zbog ozbiljnosti teme i regionalnih odnosa on odgovara na pitanja u vezi sa regionalnim političkim temama", rekao je Dačić novinarima posle razgovora sa šefom iračke diplomatije Ibrahimom al Džafarijem u Beogradu.

XS
SM
MD
LG