Dostupni linkovi

Tahiri se obratila EU zbog napada na kancelariju Vlade Kosova


Zgrada Vlade Kosova u severnoj Mitrovici

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri, obratila se Evropskoj uniji a povodom ponovnog napada bombom na objekat u Severnoj Mitrovici u kojem se nalaze kancelarije Vlade Kosova. Nije bilo povređenih, a pričinjena je materijalna šteta.

Kako se navodi, ona je od EU zatražila da reaguje na destruktivno ponašanje Srbije prema Kosovu.

U objektu Vlade Kosova zaposleni su bivši pripadnici ‘civilne zaštite’ kao civilni službenici Vlade Kosova a u skladu sa briselskim sporazumom.

“Deluje da se Srbije povlači iz dijaloga i vraća se starom mentalitetu, s obzirom da deluje u surpotnosti sa sporazumima koje je potpisala, pa čak i koristeći se bombama, gradeći zidove, i vršeći arbitrarna hapšenja građana Kosova”, stoji u pismu Edite Tahiri upućenom EU, saopšteno je iz vlade.

Tahiri je zatrazila da se ozbiljno razmotri ovo stanje i da se interveniše kod srpske strane kako bi zadržala duh dijaloga o normalizaciji odnosa, u suprotnom, “posledice će biti nepredviđene”.

“Politički diskurs Srbije je eskalirao i na visokom nivou, dok je Milorad Dodik postao portparol scenarija o promenama granica”, dodala je Tahiri u pismu.

U saopštenju se dodaje da je odgovor EU bio brz.

“U njemu se ističe da je EU ozbiljno pristupila ovim pitanjima i da se negativna dešavanja moraju zaustaviti”, ističe se u saoptešnju.

XS
SM
MD
LG