Dostupni linkovi

Daniel Ortega položio zakletvu za predsjednika Nikaragve


Daniel Ortega
Daniel Ortega

Daniel Ortega položio je kasno sinoć zakletvu za četvrti predsjednički mandat u Nikaragvi dok je njegova supruga Rosario Murillo imenovana za potpresjednicu države. Ortega je ponovo izabran na izborima održanim 7. novembra.

Predsjednik Nikaragve, koji je kao lider gerilskog Sandinističkog fronta za nacionalno oslobođenje pomogao u zbacivanju s vlasti diktatora Anastasija Somoze, vladao je Nikaragvom od 1979. do 1990. Te godine je izgubio na izborima, a na čelo države vratio se 2007.

Nikaragva je proteklih godina imala stabilan ekonomski rast i niži stepen nasilja od susjednih zemalja Hondurasa i Salvadora. Mnogi stanovnici su kao glavni razlog popularnosti vladajuće partije naveli i socijalne programe koje provodi prva dama.

Kritičari optužuju Ortegu i njegove saveznike da manipulišu političkim sistemom kako bi ostao na vlasti i optužuju ga da želi da sa suprugom formira političku dinastiju.

Opozicija je pozivala građane da bojkotuju izbore, nazivajući ih "farsom" i tvrdeći da su ostalih pet predsjedničkih kandidata stavljeni na glasački listić samo da bi izgledalo da Ortega ima legitimnu konkurenciju.

XS
SM
MD
LG