Dostupni linkovi

Nasljednik Samsunga jedan od osumnjičenih u političkom skandalu


Jedno od sjedišta Samsunga
Jedno od sjedišta Samsunga

Južnokorejske vlasti saopštile su danas da je potpredsjednik i nasljednik Samsunga jedan od osumnjičenih u skandalu koji je doveo do opoziva predsjednice Park Geun-hye, javljaju agencije.

Lee Jae-yong sutra će saslušati istražni organi u pokušaju da ustanove da li je najveća kompanija u Južnoj Koreji podmitila blisku saradnicu predsjednice Park Geun-hye kako bi zauzvrat dobila razne usluge, među kojima i podršku vlade za kontroverzno spajanje Samsunga iz 2015. godine.

Lee i članovi njegove porodice najviše su profitirali od tog spajanja, kome su se manjiski akcionari žestoko protivili. Lee Jae-yong je trenutno potpredsjednik Samsung electronics-a, ali mnogi smatraju da je od srčanog udara koji je njegov otac Lee Kun-hee pretrpeo 2014. godine, zapravo šef cijele Samsung grupe.

Očekuje se da će tužilaštvo Leeja pitati zbog čega je Samsung grupa slala novac Choi Soon-sil, koja je trenutno u pritvoru pod optužbom za pokušaj prevare, te zašto je njenoj kćerki kupovala skupe konje.

Samsung je odbio da komentariše. Tužilaštvo tvrdi da je Samsung platio 2,8 miliona eura kompaniji u vlasništvu Choi Soon-sil, kako bi ova osigurala podršku vlade za spajanje Samsunga sa Cheil Idustries.

Lee Jae-yonga, kao i druge učesnike afere, već je saslušao parlament, ali ovo će biti prvi put da ga istražni organi ispituju kao osumnjičenog.

Na parlamentarnom saslušanju u decembru, Samsung je priznao da je dao ukupno 18 miliona eura dvjema fondacijama, ali je porekao da je tražio bilo kakve protiv usluge. Političari su zbog korupcijskog skandala 9. decembra izglasali nepovjerenje predsjednici Park Geun-hye.

XS
SM
MD
LG