Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mediji: Netanjahu snimljen kako pregovara tajkunom


Neće biti ničega, jer nema ničega: Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je navodno snimljen kako pregovara preko telefona s jednim biznismenom o međusobnim uslugama, piše u nedelju izraelski list „Harec“.

Snimak do kojeg je došla policija, podstakao je sumnje u premijera, dodaje list. U članku je citiran blizak saradnik koji je s Netanjahuom razgovarao pošto su premijera policijski istražitelji drugi put saslušali u četvrtak zbog sumnje da je primao skupe poklone i druge usluge biznismena.

Taj saradnik je rekao da je premijer bio iznenađen dokazima.

Netanjahu je dvaput saslušan ove nedelje u svojoj rezidenciji u Jerusalimu, i to o dva slučaja, od kojih se bar jedan odnosi na sumnje u korupciju.

Izraelski TV Kanal 10 je u subotu uveče javio da je Netanjahu razgovarao s državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem koji je rekao da su ga 2014. godine tri puta moli da reši problem s Milhanovom radnom vizom. Isti izvor navodi da je taj problem rešen.

Izraelski TV Kanal dva je međutim u nedelju javio da je biznismen s kojim je Netanjahu pregovarao o uslugama medijski tajkun Arnon Mozes i da je dogovor bio velika finansijska korist za Mozesov list Jediot ahronot, kao i da se možda zatvori drugi izraelski list, sada najtiražniji, Izrael hajom, glavni rival Jediota.

Izrael hajom poseduje američki milijarder Šeldon Adelson koji uživa Netanjahuovo poverenje.

Novinar TV Kanala dva Amnon Abramovič je ovih dana izvestio da je Netanjahu od holivudskog producenta dobio na poklon cigare vrednosti u desetinama hiljada dolara i šampanjac-roze.

Abramovič je rekao da je Milhan snabdevao Netanjahua sedam do osam godina, iako oni koji su bliski premijeru tvrde da pokloni nisu bili smišljeni kao mito.

Netanjahu je u nedelju izjavio da posle dve runde saslušanja veruje da su sumnje protiv njega neosnovane.

"Na nasreću, ne mogu izneti detalje. Ono što vam mogu reći danas, znajući o čemu se radi i to vam kažem s potpunim uverenjem: neće biti ničega, jer nema ničega", rekao je Netanjahu ministrima iz svoje konzervativne partije Likud.

XS
SM
MD
LG