Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Albanci u Makedoniji traže promenu Ustava i debatu o zastavi


Sa ulica Skoplja, arhivska fotografija

Albanske partije koje su na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima dobile mandate u Sobranju Makedonije, usvojile su danas zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade.

Izjavom koju su potpisali Demokratska unija za integracije (DUI), Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, traži se promena Ustava radi uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, traži se i jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama, i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rešavanju spora o nazivu Makedonije.

Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije, da bi državni simboli reflektovali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Platforma tri albanske stranke koje su zajedno dobile 18 mandata u parlamentu, i bez kojih ne može da se formira nova vlada, ima sedam tačaka, među kojia su brza integracija u EU i NATO, dobri odnosi sa susedima i saradnja s Kosovom i Albanijom u integrisanom upravljanju granicama.

Jedan od zahteva budućem partneru u koalicionoj vladi Makedonije je i usvajanje rezolucije u Sobranju kojom se, kako se kaže, osuđuje genocid nad Albancima u Makedoniji u periodu 1912-1956.

Pregovore o formiranju vlade sa albanskim strankama najavili su lideri obe najveće stranke - VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

Te stranke su dobile najviše podslaničkih mandata na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra (VMRO DPMNE 51, a SDSM 49), ali nijedna ne može da formira vladu bez albanskih poslanika u parlamentu koji ima 120 mesta.

XS
SM
MD
LG