Dostupni linkovi

AP: Napad na aerodromu na Floridi otvara pitanja o prenošenju oružja u prtljagu


Evakuacija putnika na aerodromu, Florida
Evakuacija putnika na aerodromu, Florida

Muškarac koji je ubio petoro ljudi na aerodromu na Floridi pucao je iz pištolja pošto je preuzeo prijavljen prtljag u kojem mu je bio pištolj, zbog čega se postavlja pitanje bezbednosti na aerodromu i da li bi trebalo da bezbednosni zvaničnici promene sadašnja pravila, navodi agencija AP.

Vlasti navode da je 26-godišnji Esteban Santijago uzeo pištolj iz torbe i napunio ga u toaletu međunarodnog aerodroma Fort Loderdejl-Holivud, a zatim otvorio vatru u delu za preuzimanje prtljaga, pri čemu ubio pet ljudi, a ranio osmoro.

Uspaničeni očevici bežali su sa terminala, pojedini su se sapleli s koferom u ruci, a neki od njih su se sakrili u toalet ili iza vozila na parkingu.

Napadač je identifikovan kao 26-godišnji Esteban Santijago iz Enkoridža na Aljasci, koji je služio u Nacionalnog gardi u Iraku, ali je otpušten prošle godine zbog nezadovoljavajućeg učinka, a kako je rekao njegov brat Brajan Santijago, nedavno je potražio pomoć psihologa.

Brajan Santijago je rekao da mu brat nije govorio o zdravstvenim problemima, dodajući da nisu razgovarali poslednje tri nedelje.

Prema pravilima američke Agencije za bezbednost saobraćaja (TSA), putnici aviona mogu legalno da nose oružje i municiju samo ako su prijavljeni i predati u prtljag, smešteni u tovarni deo aviona, i ako je oružje prazno i zaključano u posebnu, tvrdu kutiju. Oružje mora da se prijavi avio-kompaniji tokom prijavljivanja putnika.

Portparol TSA nije želeo da odgovori na pitanje da li će zbog jučerašnje pucnjave razmotriti promenu pravila.

XS
SM
MD
LG