Dostupni linkovi

Egipatski aktivista, inicijator demonstracija 2011, pušten iz zatvora


"Arapsko proleće", Kairo, 2011. godine.
"Arapsko proleće", Kairo, 2011. godine.

Jedan od osnivača pokreta koji je 2011. godine pokrenuo demonstracije u Egiptu, koje su za posledicu imale svrgavanje sa vlasti Hosnija Mubaraka, pušten je danas iz zatvora, rekao je njegov advokat.

Ahmed Maher je došao kući nakon tri godine provedene u zatvoru zbog narušavanja zabrane neodobrenih okupljanja, rekao je AP-u advokat Tarek Al Avadi i dodao da će u sklopu kazne aktivista ostati pod nadzorom još tri godine tokom kojih neće smeti da napusti zemlju.

Maher (36) jedan je od osnivača Pokreta "6. april" koji je, koristeći društvene mreže, podstakao demonstrante da izađu na ulice tokom protesta u februaru 2011, nakon kojih je tadašnji predsednik Mubarak podneo ostavku.

Dve i po godine kasnije vojska je svrgla sa vlasti izabranog islamističkog predsednika, a nova vlada je zabranila sve neodobrene demonstracije.

Vodeći egipatski aktivistva uhapšen je novembra 2013, da bi mesec kasnije bio osuđen zajedno sa suosnivačima pokreta, Mohamedom Adelom i Ahmedom Dumom.

Sva trojica su dobila novčane kazne i osuđena su na po tri godine zatvora. Adel kaznu završava tokom narednog meseca, dok je Duma na odsluženju doživotne robije za drugi, nevezani slučaj.

Vlada Egipta je tokom poslednje tri godine pohapsila nekoliko hiljada disidenata od kojih su većina pristalice islamističkog predsednika Mohameda Morsija svrgnutog sa vlasti i uhapšenog 2013.godine, a manji deo sekularni aktivisti.

Nejasno je da li će Maher moći da se, u trenutnim okolnostima, vrati aktivizmu.

Al Avadi je rekao da će lokalna policijska stanica, zadužena za nadzor, imati diskreciono pravo da odlučuje kako će tretirati Mahera.

"Ukoliko odluče da ga pritiskaju, ponižavaju i tretiraju ga onako kako tretiraju lopove i dilere droge, mogu mu narediti da svaku noć tokom predstojeće tri godine provodi u policijskoj stanici", rekao je Al Avadi.

XS
SM
MD
LG