Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tahiri: Kosovo treba Srbiji da uvede recipročne mere


Edita Tahiri

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri izjavila je za RSE da Kosovo treba Srbiji da uvede recipročne mere u vezi naloga za hapšenja koje još uvek drži na snazi.

"Mi trebamo da sprovedemo reciprocitet. Na kraju krajeva, Srbija je ta koja je počinila genocid i teške zločine protiv čovečnosti ovde", izjavila je ona nakon privođenja Ramuša Haradinaja, lidera opozicione Alijanse za budućnost Kosova u Francuskoj.

"Dok se nad borcima Oslobodilačke vojske Kosova, koji su ratovali za oslobođenje Kosova, srpska država ovako ponaša, naravno da takvo ponašanje traži adekvatan odgovor i sa naše strane", saopštila je Tahiri.

Ona priznaje i da je duh dijaloga o normalizaciji odnosa poslednjih nedelja ugrožen.

"Srbija je učestala sa svojim destruktivnim ponašanjem koje šteti procesu dijaloga", navodi Tahiri, podsećajući na izgradnju zida u Severnoj Mitrovici, postavljanje bombe na predstavništvo Vlade Kosova u tom delu grada, a poslednje i hapšenje Haradinaja na osnovu poternice Srbije.

"Ovaj period je zaista zabrinjavajuć za nas i za EU", ističe Tahiri, i dodaje da je ovo dobra mogućnost za EU da izvrši dodatni pritisak nad Srbijom s obzirom da je normalizacija odnosa sa Kosovom jedan od uslova za njenu integraciju.

Tahiri je naglasila da Kosovo od 2011. traži da se pitanje poternica Srbije bude tema razgovora, s čime se međutim nije složio Beograd.

XS
SM
MD
LG