Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik: Ne treba nam vojni orkestar BiH


Milorad Dodik, predsjednik RS

Predsjednik RS Milorad Dodik reagirajuću na na odluku Ministarstva obrane BiH da na obilježavanju Dana RS-a odobri učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, je poručio da "RS odbacuje djelimično odobravanje učešća i da joj ne treba njihov vojni orkestar".

Prehodno je ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš odobrila učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, bend Banjaluka, na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara, povodom proslave Dana Republike Srpske.

Ministarstvo obrane je saopćilo da će Vojni orkestar Oružanih snaga BiH učestvovati, izmedju ostalog i u odavanju počasti i polaganju venaca palim borcima Vojske RS, NOR-a i civilnim žrtvama rata. j

Socijaldemokratska partija BiH prethodno je pozvala Predjsedništvo BiH i Ministarstvo obrane da ne dopuste sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH na proslavi koju vlasti RS organizira povodom 9. januara, tvrdeći da je to neustavan Dan RS.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. osporio odredbe Zakona o praznicima RS prema kojima se 9. januar proslavljao kao Dan republike, ocijenivši da su te odredbe neustavne i diskriminirajuće po gradjane RS koji nisu Srbi i pravoslavci, budući da se taj dan obilježavala i krsna slava RS.

Vlasti RS su 25. septembra održale referendum o 9. januaru kao Danu RS, uprkos odluci Ustavnog suda BiH od 17. septembra kojom je zabranjen referendum.

Rezultati referenduma nikada službeno nisu objavljeni. U Službenom glasniku BiH je 14. oktobra, a u Službenom glasniku RS, 25. novembra objavljena odluka Ustavnog suda BiH, kojim prestaju da važe odredbe Zakona o praznicima RS, prema kojima se 9. januar obeležava kao državni praznik i Dan republike.

Parlament RS je 25. oktobra usvojio novi Zakon o Danu RS, prema kojem je se 9. januar obilježava kao Dan republike, s tim što je proslavlja kao sekularni praznik i neobavezujućeg je karaktera.

XS
SM
MD
LG