Dostupni linkovi

Britanski ambasador pri EU podnio ostavku


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Britanski ambasador pri Evropskoj uniji Ser Ajvan Rodžers podnio je ostavku manje od tri mjeseca prije najavljenog pokretanja procedure izlaska Velike Britanije iz EU, saznaje BBC od neimenovanog izvora.

Kako navode britanski mediji, njegov odlazak je posljedica pogoršanja njegovih odnosa s nekim članovima Vlade oko Bregzita.

Rodžersa je na mjesto ambasadora pri EU imenovao bivši britanski premijer Dejvid Kameron 2013. i očekivalo se da će on imati ključnu ulogu u pregovorima o Bregzitu koji bi trebalo da počnu za nekoliko mjeseci, navodi BBC.

Forin Ofis je saopštio da za sada neće navoditi razloge za Rodžersov odlazak, dodaje BBC.

BBC je prošlog mjeseca pisao da je Rodžers privatno rekao ministrima da bi postizanje sporazuma Velike Britanije i EU moglo da traje i deset godina.

Poslanik Laburista Hilari Ben, koji u Britanskom parlamentu predsjedava Odborom za Bregzit, rekao je da ostavka Rodžersa dolazi u ključnom trenutku i pozvao je vladu da mu hitno nađe zamjenu.

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je da bi do kraja marta mogla da pokrene zvanične pregovore o izlasku Britanije iz EU.

XS
SM
MD
LG