Dostupni linkovi

Njemačka: Asad nema budućnosti u Siriji uprkos vojnim uspjesima


Sirijski predsjednik Bašar al Asad u posljednje je vrijeme uz pomoć Rusije ostvario značajne vojne dobitke u šestogodišnjem ratu.
Sirijski predsjednik Bašar al Asad u posljednje je vrijeme uz pomoć Rusije ostvario značajne vojne dobitke u šestogodišnjem ratu.

Njemačka je saopštila da vjeruje da sirijski predsjednik Bašar al Asad nema političke budućnosti u toj zemlji i pored posljednjih vojnih uspjeha.

Portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova, Martin Schaefer izjavio je u ponedjeljak da Berlin ne vjeruje da će Asad ostati na vlasti nakon što bude postignut sporazum o okončanju rata u Siriji.

Schaefer je rekao da je preuzimanje kontrole nad istočnim Alepom i drugim dijelovima sjevera Sirije "ojačalo njegov režim" i njegovu poziciju u političkim pregovorima, ali da Njemačka vjeruje da on "ne može imati stalnu ulogu u budućem miru u Siriji" i da se taj stav nije promijenio, posebno "u trenutku kada se režim tereti za smrt 300.000 ljudi tokom šest godina rata".

Schaefer je dodao da sirijska opozicija neće prihvatiti nijedan sporazum o formiranju prijelazne vlade ako Asadova vlast ne bude znatno ograničena.

Njemačka je uključena u diplomatskim naporima da se postigne mirovni sporazum u Siriji i daje značajna finansijska sredstva u humanitarnu pomoć za one koji su pogođeni sukobom, navodi AP.

XS
SM
MD
LG