Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američki senatori za oštrije sankcije Rusiji


Mekejn: Radićemo na uvođenju oštrijih sankcija Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Troje američkih senatora izjavilo je, tokom posete Gruziji, da će raditi na tome da Kongers usvoji oštrije sankcije protiv Rusije i njenog predsedika Vladimira Putina.

Republikanski senator iz Južne Karoline, Lindzi Grejem, rekao je po dolasku u Tbilisi da je vreme da se Putinu “uzvrati pritisak”.

“Vreme je za nove sankcije koje će jako pogoditi Putina i kao pojedinca, ali i energetski i bankarski sektor Rusije” .

Grejem putuje sa senatorom Džonom Mekejnom, takođe republikancem, kao i sa senatorkom demokrata Emi Klobučar.

“Mi ćemo apelovati na naše kolege da donesu značajnije i snažnije sankcije protiv Rusije zbog njihovog hakerskog napada na SAD”, rekao je Mekejn. On je dodao i da je veoma jasno da dokazi nedvosmiselno pokazuju da je Rusija stajala iza hakerskog upada u imejl naloge Demokratskog nacionalnog komiteta.

Sentori su posetili Hurvaleti, pogranično područje u blizini sporne gruzijske teritorije u Južnoj Osetiji, koja je pod kontrolom ruskih snaga od kratkog rata koji je izbio 2008. godine.

“Ovo su veoma teška i izazovna vremena”, rekao je Mekejn. “Nastavićemo da činimo sve da podržimo potpunu nezavisnost, slobodu i teritorijalni integritet države Gruzije”.

Planirano je i da se američki senatori sastanu sa premijerom i predsenikom Gruzije, Giorgijem Kvirikašvilijem i Giorgijem Margvelašvilijem, kao i da posete NATO trening centar u Krtsanisiju.

Graham je rekao da će se troje senatora vratiti u Kongres i reći ostalima “šta Rusija smera na Baltiku i šta rade u Ukrajini”.

Mekejn je, zajedno sa Grejemom i Klobučar, trebalo da obiđe zemlje Baltika, Ukrajinu, Gruziju i Crnu Goru. Poseta Crnoj Gori je u međuvremenu otkazana.

“Zbog hitnih međunarodnih pitanja, delegacija Kongresa SAD, koja je planirala posetu Crnoj Gori, dobila je zahtev da promeni plan i da se vrati u SAD 2. Januara”, saopšteno je iz američke ambasade u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG