Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusi napustili dva objekta prije isticanja roka


Ilustrativna fotografija

Konvoji diplomatskih vozila, od kojih su neki nosili kutije, napustili su danas dva ruska objekta uz nadzor agenata Stejt departmenta, pola sata prije roka koji je isticao u podne, prenio je AP.

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak, kao odgovor na miješanje Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u, uvele niz oštrih sankcija Moskvi koje uključuju protjerivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dva objekta.

Kako navodi AP, riječ je o luksuznim odmaralištima u Njujorku i Merilendu u vlasništvu Rusije gdje diplomate decenijama igraju tenis, jedre i plivaju.

Vašington tvrdi da su objekti korišteni za obavještajne aktivnosti.

Kompleks u Merilendu prostire se na 45 hektara, a kupio ga je Sovjetski Savez 1972. godine i služio je uglavnom za odmaranje diplomata iz obližnjeg Vašingtona.

AP je još 1992. godine objavio da je ovaj kompleks pretvoren u 12 apartmana i nekoliko kućica sa po četiri stana.

Ukupno, tu je tada živjelo 40 porodica.

U sastavu kompleksa nalaze se i četiri teniska terena, bazen i fudbalsko igralište, a organizovan je i kamp za rusku djecu tokom ljeta i Božića.

U četvrtak su ljudi koji su se predstavljali kao službenici Stejt departmenta zamolili novinare da napuste ovu oblast, navodi AP.

Objekat na Long Ajlendu u Njujorku kupili su Sovjeti 1952. godine.

Rusiji ostaju dva odmarališta za njene diplomate pri Ujedinjenim nacijama na oko sat vremena od Njujorka gde je sjedište UN-a.

XS
SM
MD
LG