Dostupni linkovi

Mustafa: Ne kajem se zbog smene Marića


Isa Mustafa
Isa Mustafa

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da se ne kaje što je sa funkcije ministra lokalne samouprave smenio Ljubomira Marića, jer nije zaslužio da bude ministar u Vladi Kosova.

"Marić je smenjen i ni jednog trenutka se ne kajem zbog te odluke. On ne zaslužuje da bude član Vlade. Oni treba da rade svoj posao (kao članovi Vlade) u suprotnom neće moći da ostanu u Vladi. Ako uopšte plačem zbog nečega, ne plačem zbog Srbije i severa", kazao je Mustafa na završnoj godišnjoj konferenciji za novinare.

On je rekao da treba priznati činjenicu da institucije Kosova još uvek imaju probleme na severu i da stanje u tom delu Kosova nije kao u drugim delovima.

"Mi u tom delu treba da normalizujemo stanje. Dijalog je orijentisan na normalizaciju stanja i to možemo ostvariti samo putem dijaloga. Mi se ne možemo hvaliti bilo kakvom vrstom pretnji. Pred sobom imamo zakon i sva pitanja treba da rešimo putem zakona", kazao je Mustafa.

Marićeva smena je jedan od razloga što je Srpska lista zamrnzula rad u Skupštini i Vladi Kosova.

Mustafa je rekao da je opšta ocena rada dobra i kao ilustraciju toga naveo da Kosovo ima najveći ekonomskii rast u regionu, budžet koji je najveći "u istoriji Kosova", Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, preporuku u ukidanju viza za Šengen zonu građanima Kosova, veliko povećanje penzija, međunarodni pozivni broj i učlanjenje u UEFA i FIFA.

Mustafa je takođe pohvalio rad pravosudnih organa u borbi protiv kriminala i korupcije.

On je ocenio da su Bezbednosne snage Kosova spremne za transformaciju u Oružane snage Kosova.

Kao najveći neuspeh, Mustafa je naveo nedostatak konsenzusa za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, ocenivši to kao crnu tačku u "17 godina od oslobođenja Kosova".

"Mi ćemo raditi da se to odblokira i da početkom godine demarkacija prođe (u Skupštini) kako bismo se slobodno kretali", kazao je Mustafa.

XS
SM
MD
LG