Dostupni linkovi

Vanredna vijest

J. Koreja: Nova stranka želi Ban Ki-muna na čelu zemlje


Prema rezultatima ankete Realmetera, koja je juče objavljena, 23.3 odsto ispitanika bi glasalo za Bana na predsedničkim izborima

Deo članova južnokorejske vladajuće Senuri partije najavio je danas da će formirati novu stranku, a jedan njihov istaknuti predstavnik izrazio je nadu da će se novoj partiji pridružiti odlazeći generalni sekretar UN Ban Ki-mun kojeg ankete vide kao favorita na predsedničkim izborima u Južnoj Koreji.

"Nadamo se da će se generalni sekretar Ban Ki-mun pridružiti Novoj konzervativnoj stranci za reformu, i ukoliko to učini, biće ispravno da se takmiči na pravednim unutrarstranačkim izborima", rekao je član nove stranke i njen potencijalni predsednički kandidat Ju Song-min za SBS.

Prema rezultatima ankete Realmetera, koja je juče objavljena, 23.3 odsto ispitanika bi glasalo za Bana na predsedničkim izborima, dok bi za Mun Je-ina iz liberalne Demokratske partije glasalo njih 23,1 odsto.

Rojters ističe da je 29 poslanika konzervativne Senuri partije, na čijem je čelu južnokorejska predsednica Park Geun-hje, čiji je opoziv pokrenut u parlamentu, bilo među onima koji su podržali predlog parlamenta za njen opoziv zbog umešanosti u korupcionaški skandal.

Južnokorejski parlament glasao je za razrešenje Park, ali tu odluku treba da potvrdi i Ustavni sud.

Ona uživa imunitet od krivičnog gonjenja sve dok je na funkciji predsednice, mada su joj ovlašćenja suspendovana.

XS
SM
MD
LG