Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Istraga zbog policijske brutalnosti nad pripadnicima Kumanovske grupe


Suđenje pripadnicima Kumanovske grupe u Skoplju

U Makedoniji je pokrenuta istraga za policijsko nasilje nad pripadnicima "Kumanovske grupe", kojima se sudi za terorizam, objavila je danas televizija Alsat M.

Tu istragu je inicirao zamenik ministra unutrašnjih poslova Makedonije Agim Nuhiju, koji je rekao da su do sada istražitelji identifikovali jednog pripadnika specijalnih policijskih jedinica koji je vršio nasilje nad optuženima u slučaju "Divo naselje".

Nuhiju ističe da je u toj istrazi od septembra u saradnji sa Unutrašnjom kontrolom uspeo da prikupi relevantne fakte i da je o tome obavešteno makedonsko tužilaštvo.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva su rekli da rade na rasvetljavanju tog slučaja na osnovu optužbi koje su dobili od Javnog pravobranioca Makedonije i da su do sada pregledali veliki broj dokaza za koje smatraju da su relevantni.

Televizija Alsat M navodi da se 37 pripadnika "Kumanovske grupe" stalno žali na policijsku torturu, a da, prema njima, u nekim slučajevima optužen nisu bili u stanju da sede na sudskim ročištima.

Takozvanu "Kumanovsku grupu" čine muškarci koji su se u maju prošle godine u delu Kumanova koje se popularno zove Divo naselje sukobili s policijom, koja je, kako je tada rečeno, imala informaciju da se tu okupljaju osobe koje nameravaju da izvedu terorističke napade po Makedoniji. U sukobu u Divom naselju poginulo je osam policajaca i 10 pripadnika te grupe.

XS
SM
MD
LG