Dostupni linkovi

Dačić: Rezolucija o Krimu kvalifikovala Rusiju na najgori način


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da za Srbiju nije bila prihvatljiva rezolucija UN o stanju ljudskih prava na poluostrvu Krim, jer se, kako je naveo, Rusija u njoj kvalifikuje na najgori mogući način.

"Jezik, ton i način kako se karakterisala Rusija u tom dokumentu je za nas u tom trenutku bio neprihvatljiv, kazao je Dačić povodom rezolucije Generalne skupština UN kojom se osudjuju kršenja ljudskih prava na poluostrvu Krim, za koje se u rezoluciji kaže da ga je "privremeno okupirala" Rusija.

Srbija je zajedno sa Angolom, Belorusijom, Venecuelom, Iranom, Kazahstanom, Kinom, Kubom, Severnom Korejom, Rusijom i Sirijom glasala protiv rezolucije u kojoj se pozivaju "ruske okupacione vlasti" da okončaju "sva zlostavljanja stanovnika Krima", posebno "diskriminatorne mere i praksu, arbitrarna pritvaranja, mučenja i drugo surovo, nehumano i degradirajuće ponašanje".

Dačić je novinarima u Ministarsvu spoljnih poslova rekao i da se Srbija često držala suzdržano kada su bile u pitanju rezolucije o sličnoj temi, gde su se koristile negativne reči o nekim Srbiji prijateljskim zemljama.

"U ovom slučaju teško bi bilo zadržati u daljem toku toliko dobre odnose sa Rusijom ukoliko bismo se pridružili toj rezoluciji", kazao je Dačić i dodao da ne očekuje posledice po Srbiju zbog ovakve odluke, jer je ona autonomna u spoljnoj politici i nije članica EU.

"Mi ne utvrdjujemo zajedničku spoljniu politiku, mi smo u obavezi da joj se postepeno prilagodjavamo i to će trajati do našeg punopravnog članstva u EU", kazao je Dačić.

On je dodao da Srbija ne bi volela da se stvari slične rezuluciji o Krimu ponavljaju.

"Sve one zemlje koje danas mogu da prigovore Srbiji zašto nije glasala ili bila uzdržana, ne verujem da bi glasali za rezoluciju u kojoj bi se na sličan način okarakterisalo stanje na Kosovu. Toliko o principijelnosti", rekao je ministar spoljnih poslova.

On je ocenio i da je jučerašnji dogovor premijera Srbije Aleksandra Vučića ‎sa ruskim ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom i odluka o modernizaciji srpske vojske nešto što sa strane može pogrešno da se tumači.

XS
SM
MD
LG