Dostupni linkovi

Banjaluka: Počela posebna sjednica Skupštine, ispred zgrade protesti sindikalaca


O budžetu i zakonima koji su izveli radnike na ulice: Zgrada Narodne skupštine RS u Banjoj Luci
O budžetu i zakonima koji su izveli radnike na ulice: Zgrada Narodne skupštine RS u Banjoj Luci

Posebna sjednica Narodne skupštine RS (NSRS) na kojoj će biti razmatran budžet za 2017. godinu i set ekonomskih zakona počela je u Banjoj Luci.

Istovremeno, u blizini zgrade parlamenta okupili su se sindikalni aktivisti koji mirno protestuju zbog smanjenja plaća budžetskim korisnicima.

Sindikalisti, koji ne mogu prići samoj zgradi Narodne skupštine, ispred koje su postavljene i žute policijske trake, ne nose transparente niti su istakli parole, već su samo razvili sindikalne zastave.

Protestom članovi granskih sindikata radnika u prosvjeti, upravi, radnici unutrašnjih poslova, pravosuđa i zdravstva iskazuju nezadovoljstvo jer je Vlada predložila smanjenje minulog rada i time i njihove zarade u prosjeku 40 KM mjesečno.

U parlamentu je u toku rasprava o predloženom dnevnom redu na kojem je osim budžeta za narednu godinu,Prijedlog programa ekonomskih reformi RS za 2017-2019, po hitnom postupku te Prijedlog zakona o bankama, izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo RS-a, o porezu na dobit, te prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, sve po hitnom postupku.

Za raspravu je predložen i Nacrt zakona o poreznom sistemu te odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS-a u narednoj godini, koje će biti veće od 600 miliona KM.

Vlada RS-a je zatražila da se razmatraju izmjene i dopune zakona o plaćama korisnika budžeta te Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti (po hitnom postupku).

Opozicija je na početku sjednice izrazila nezadovoljstvo, jer se ovi bitni akti razmatraju po hitnom postupku, a ne u redovnoj proceduri.

XS
SM
MD
LG