Dostupni linkovi

Gruevski upozorio strane zvaničnike da se ne mešaju u makedonske izbore


Mora prestati mešanje nekih stranih ambasadora u unutrašnje poslove Makedonije: Gruevski
Mora prestati mešanje nekih stranih ambasadora u unutrašnje poslove Makedonije: Gruevski

Partija VMRO DPMNE podnela je Upravnom sudu Makedonije tužbu na rešenje Državne izborne komisije o poništavanju rezultata izbora na glasačkom mestu u Gostivaru. To je inače i jedini prigovor koji je na rezultate prošlonedeljnog glasanja usvojen, a podnela ga je albanska stranka Pokret Besa.

Socijaldemokratska stranka, najveća opoziciona partija, podnela je Upravnom sudu četiri žalbe na odluke Izborne komisije. Upravni sud ima rok od 48 sati da donese odluku koja je konačna.

U međuvremenu, u javnosti se komentariše govor lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, odnosno čitanje proglasa kojeg je doneo Izvršni komitet ove partije.

Brojne su reakcije, uglavnom negativne, na njegovu poruku stranim ambasadorima i nevladinim organizacijama da neće održavati sastanke sa drugim partijama ako na njima učestvuju prestavnici drugih država i neće prihvatiti nestandardna rešenja kojih nema u drugim evropskim zemljama, ukoliko se ne ispune uslovi VMRO DPMNE.

Poruka je da, "ukoliko Upravni sud pod pritiskom iz inostranstva potvrdi nezakonske odluke Državne izborne komisije, VMRO DPMNE neće učestvovati u preglasavanju, neće priznati rezultate i neće dozvoliti 'aboliranom kriminalcu' Zoranu Zaevu da formira vladu sa falsifikovanjem volje građana".

Ovo je deo proglasa kojeg je usvojio Izvršni komitet VMRO DPMNE, a pročitao ga lider partije Nikola Gruevski okupljenim građanima ispred Državne izborne komisije, pre donošenja odluke o poslednjem prigovoru SDSM-a o prevremenim parlamentarnim izborima od prošle nedelje.

"Mora prestati mešanje nekih stranih ambasadora u unutrašnje poslove Makedonije", naglasio je tom prilikom Gruevski.

"VMRO DPMNE neće dozvoliti dalje mešanje ambasadora u unutrašnje-politička pitanja i tražimo da ostanu u okvirima svojih mandata i ovlašćenja diplomata. VMRO DPMNE napušta format sastanaka i pregovora sa drugim političkim partijama na kojima učestvuju ambasadori, strani posrednici ili predstavnici drugih država, na kojima se pregovara ili donose doluke o kojima u svakoj državi odlučuju predstavnici koje je narod izabrao.

VMRO DPMNE neće dozvoliti kantonizaciju i redefinisanje države i boriće se za 'desorošoizaciju' Makedonije", rekao je Gruevski.

Inače, tokom sva tri dana koliko je trajalo većanje Državne izborne komisije, pred sedištem ovog tela bili su okupljeni članovi i pristalice VMRO DPMNE, kojima su se obraćali ljudi iz rukovodstva partije, pozivajući ih da ne private krađu njihove pobede na izborima.

Prema prvim rezultatima koje je objavila Državna izborna komisija prošlog ponedeljka, najviše poslaničkih mesta osvojila je VMRO DPMNE- 51, drugi je Socijaldemokratski savez sa 49, a partije Albanaca su osvojile ukupno 20 mandata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG