Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Policija krčila put poljskoj premijerki da napusti Sejm


Protesti u Sejmu, donjem domu poljskog parlamenta

Poljska policija morala je kasno noćas silom da prokrči put premijerki Beati Šidlo i lideru vladajućih konzervativaca, Jaroslavu Kačinjskom zato što je nekoliko stotina demonstranata za slobodu izveštavanja medija iz parlamenta, pokušalo da ih spreče da napuste zgradu Sejma.

Nekoliko desetina demonstranata i jutros je ispred Sejma a u zgradi, uz insistiranje da je glasanje u drugoj sali bilo nelegalno i da Sejm nije završio sednicu, ostalo je nekoliko desetina poslanika opozicije. Policija na naređenje predsednika Sejma ne pušta novinare u Sejm uz obrazloženje da je subota i slobodan dan.

"Policija noćas nije upotrebila suzavac, dim je od pirotehnike koju su bacili demonstranti. Policajci su upotrebili fizičku silu, u skladu sa zakonom. Izgrede koje su snimile kamere izazvale su isključivo osobe koje su sprečavale kolonu automobila da napusti parlament. Osobe koje su istrčavale pred te automobile ugrožavale su, pre svega, svoju bezbednost", kazao je portparol policije u Varšavi Marijuš Mrozek.

Haos u donjem domu poljskog parlamenta izbio je u petak popodne kada je na raspravi o budžetu jedan poslanik opozicije izašao na govornicu sa natpisom "Sloboda medija" da podrži protest svih glavnih medija u Poljskoj izuzev javnog tv, radio i agencijskog servisa i njihov Dan bez političara zbog novih drastičnih ograničenja za kretanje i rad novinara koje Sejm namerava da uvede, kršeći Ustav Poljske.

Predsednik Sejma, Marek Kuhćinjski isključio je tom poslaniku mikrofon i udaljio ga iz sale na šta je nekoliko desetina poslanika opozicije okupiralo govornicu i mesta rezervisana za rukovodstvo donjeg doma a pred zgradom su izbile demonstracije protiv vlade.

XS
SM
MD
LG