Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Devetero kandidata u utrci za predsjednika francuske Socijalističke partije


Ilustrativna fotografija

U trci za kandidata Socijalističke partije na predsjedničkim izborima u Francuskoj sljedeće godine učestvuje devetoro, a favorit u redovima socijalista je bivši premijer Manuel Vals.

Rok za podnošenje kandidature istekao je sinoć u ponoć.

Manuel Vals je ostavku na mjesto premijera podnio ranije ovog meseca pošto je najavio da će se kandidovati za nasljednika predsjednika Fransoa Olanda koji je odustao od trke za drugi mandat.

Vals se nada da će ujediniti Socijalističku partije Francuske, ali ima jaku konkurenciju u bivšem ministru ekonomije Arnou Monteburu i bivšem ministru obrazovanja Benoa Amonu.Ostali kandidati su Silvija Pinel, Žerar Filoš, Vensan Pejon, Fabijen Verdije, Žan-Lik Benamijas i Fransoa de Riži.

Definitivna lista kandidata biće poznata u subotu, kada je budu potvrdili organizatori unutarstranačkog glasanja koje bi trebalo da se održi u dva kruga od 22. do 29. januara 2017. godine.

Prema posljednjim anketama, u drugom krugu predsjedničkih izbora tijesna trka će biti između liderke Nacionalnog fronta Marin Le Pen i kandidata desnice Fransoa Fijona.

XS
SM
MD
LG