Dostupni linkovi

Dio crnogorske opozicije uslovno za povratak u skupštinu


Skupština CG
Skupština CG

Građanski dio crnogorske opozicije dogovorio je Nacrt platforme koji će narednih dana poslati premijeru Dušku Markoviću sa uslovima pod kojima će prekinuti bojkot parlamenta Crne Gore.

Lideri Demosa, URE, SNP, SDP i Demokrata traže od Demokratske partije socijalista i premijera Markovića „ponavljanje parlamentarnih izbora najkasnije do 2018. godine odnosno, da izbori budu održani istovremeno kada i predsjednički“.

Pored toga opozicija zahtjeva da se pravno, politčko i bezbjednosno razrešenje navodnog pokušaja državnog udara - potvrdio je za RSE funkcioner Socijaldemokratske partije Ivan Vujović, dodajući da građanska opozicija traži i parlamentarnu istragu oko navodnog pokušaja terorizma kada se za to steknu zakonski uslovi ali i istragu svih izbornih neregularnosti.

Podsjetimo, zbog izbora koji su se 16. oktobra održavali u atmosferi pokušaja terorizma, crnogorska opozicija ne priznaje izborne rezultate i bojkotuje rad Skupštine. Ovaj Nacrt platforme kaže Vujović predstavlja „kompromisno rješenje koje bi moglo biti prihvatljvo za sve aktere na crnogorskoj političkoj sceni“, pa je kao takvo već poslato i liderima opozicionog Demokratskog fronta (DF), a narednih dana će biti upućeno DPS-u i premijeru Dušku Markoviću. Vujović smatra da je predlog platforme i na tragu onoga što je komesar za proširenje EU Johanes Han kazao prošle nedjelje u Podgorici - da vlast i opozicija nađu kompromis o svim spornim pitanjima i da ih rješavaju u Skupštini.

XS
SM
MD
LG