Dostupni linkovi

Grabar Kitarović: Srbija ne može agresivnom retorikom u EU


Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da su optužbe iz Srbije na račun Hrvatske zbog hrvatske blokade pregovora Srbije sa EU "sasvim neprihvatljive" i da "hrvatski potez ne znači neprijateljstvo prema Srbiji".

Hrvatska je juče Srbiji blokirala otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi u pregovorima sa EU, jer je imala primedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku za hrvatsku manjinu u Srbiji.

Komentarišući reakacije srpskog državnog vrha, Grabar Kitarovićeva je rekla da ;je "neprihvatljivo da se Hrvatsku naziva svakojakim imenima, 'fašistoidnom, ustašoidnom' i slično".

"U Hrvatskoj nema ustaštva i takva agresivna retorika Srbije, rekla bih čak i retorička agresija na Hrvatsku, samo je distrakcija od činjenice da Srbija u ovom trenutku jednostavno nije spremna kada je reč o ispunjavanju kriterijuma. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriterijumi koje je Srbija preuzela", rekla je Grabar Kitarović novinarima.

Ona je dodala da je "hrvatska ruka za saradnju i pomoć Srbiji i dalje ispružena" ali da Srbija mora da ispuni kriterijume, što mora da shvati i EU "koja jedino na taj način može zadržati svoj kredibilitet, da ima ;jednake kriterijume prema svima".

"Agresivnom retorikom i performansima ne može se ući u EU, već ispunjavanjem kriterijuma", rekla je Kolinda Grabar Kitarović posle sastanka sa gradonačelnicima i načelnicima opština u Varaždinskoj županiji, gde je na dva dana izmestila svoj ured.

XS
SM
MD
LG