Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje za ratni zločin u Kravicama odgođeno za februar


Munira Subašić, Udruženje "Majke enklave Srebrenica I Žepa" ispred Suda u Beogradu

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u Kravici kod Bratunca, nije počelo ni u utorak u Specijalnom sudu, a novi termin je 6. februar naredne godine.

Prethodno je predsjednica Višeg suda Mirjana Ilić odbila zahtjev advokata optuženih koji su dan ranije tražili izuzeće sudskog vijeća, jer im nisu poznata imena zaštićenih svjedoka.

Odbrana je u ponedeljak navela da je sud morao da je obavijesti 15 dana prije početka suđenja o identitetu zaštićenih svjedoka i o sadržini njihovih iskaza, kako bi mogli da pripreme odbranu.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Mirjana Ilić rekla je da sudsko vijeće ne krije podatke o zaštićenim svjedocima, jer im nisu bili ni poznati.

Ona je naložila tužilaštvu da se izjasni kada može da sudu na zakonit način dostavi podatke o zaštićenim svjedocima.

Pošto je zamjenik tužioca za ratne zločine rekao da je to moguće uraditi brzo, Mirjana Ilić je početak suđenja zakazala za 6. februar naredne godine.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine, osmorica bivših pripadnika MUP-a Republike Srpske terete se da su na lokalitetu Kravice, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, u saizvršilaštvu, optuženi su: Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidoslav Vasić.

Optuženi se brane sa slobode, a na pripremnom ročištu su se izjasnili da nisu krivi.

XS
SM
MD
LG