Dostupni linkovi

Kvalitet zraka narušen na gotovo svim mjernim mjestima u FBiH


Zbog zime zagađenja vazduha redovna pojava: Sarajevo
Zbog zime zagađenja vazduha redovna pojava: Sarajevo

U toku jučerašnjeg dana kvalitet zraka bio je ozbiljno narušen na gotovo svim mjernim mjestima u Federaciji BiH. Općenito, u odnosu na prethodne dane, vrijednosti koncentracija zagađujućih materija su na istom nivou ili postepeno rastu, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

I dalje su na svim mjernim mjestima (Tuzla, Lukavac, Zenica, Sarajevo, Goražde i Jajce) izmjerene srednje dnevne vrijednosti prašine PM10 (čestice promjera manjeg od 10 mikrometara) više od 50 ug/m3, što čini zakonski propisanu graničnu vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka. Prema dostupnim informacijama i u Kaknju i Živinicama je situacija slična.

U Tuzli su osim koncentracija lebdećih čestica, prekoračene ponovo i granične vrijednosti za sumpordioksid. U Zenici su trenutno izvan funkcije svi analizatori sumpordioksida, ali na osnovu meteorološke slike i nepromjenjenih drugih uslova u odnosu na prethodne dane, može setvrditi da su koncentracije ovog polutanta slične onima koje su izmjerne u Tuzli i da postoje redovna prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti.

U Sarajevu osim koncentracija lebdećih čestica PM10 jučer su zabilježena i prva prekoračenja graničnih vrijednosti koncentracija azotnih oksida.

"S obzirom na to da smo ušli u zimski period i prije dolaska kalendarske zime, može se očekivati ovakvo stanje kvaliteta zraka kao redovna pojava", navodi se u saopćenju.

XS
SM
MD
LG