Dostupni linkovi

Kineski list nazvao Trumpa 'neznalicom'


Donald Trump
Donald Trump

Kineski list Global Times nazvao je danas novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa "neznalicom" zbog toga što je izjavio da će preispitati stav SAD prema Tajvanu što je jedno od najosjetljivijih pitanja odnosa SAD i Kine.

Trump je u nedjelju u intervjuu za televiziju Fox rekao da neće smatrati "obavezujućom politiku da je Kina samo jedna, osim ako ne sklopimo s Kinom sporazum koji bi imao veze i s drugim stvarima, uključujući trgovinu".

"Neću da mi Kina govori šta treba da radim", rekao je Trump u intervjuu braneći svoj nedavni telefonski razgovor s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen, koji je razljutio Peking.

"Ne može se pregovarati o politici jedne Kine. Trump je neuk u diplomatiji kao dijete", ocijenio je list koji je pod kontrolom KP Kine, i dodao da ako novi predsjednik SAD bude otvoreno podržao nezavisnost Tajvana, Kina bi "mogla onda da podrži snage neprijateljski raspoložene prema SAD".

Trump je tokom predizborne kampanje oštro napadao trgovinsku politiku Pekinga, optužujući Kinu za manipulacije kursom juana u cilju podsticanja izvoza i nelojalne konkurencije američkim kompanijama.

XS
SM
MD
LG